ANDREJ PLENKOVIĆ: Indikativan je trenutak uhićenja u Orašju

Andrej Plenković

Na samom početku druge sjednice svoje Vlade premijer Plenković izvijestio je o posjetu BIH koji je ocijenio vrlo sadržajnim, a potom je progovorio i o uhićenjima desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

“Nažalost nedugo nakon posjeta došlo je do događaja koji je iznova podigao opravdanu brigu hrvatske javnosti. Kazneni postupak i uhićenje 10 pripadnika HVO-a iz Orašja, od kojih su dvojica visoki umirovljeni časnici hrvatske vojske, hrvatskih građana s dvojnim hrvatskim i bosanskohercegovačkim državljanstvom pripremani su sasvim sigurno dulje vremena, ali je njihov tajming indikativan”, ocijenio je premijer Plenković, prenosi Media servis.

Prikupljaju se svi relevantni podaci oko ovog slučaja, a intenzivno se radi na osiguravanju pravne, operativne i konzularne pomoć uhićenima.”O slučaju smo obavijestili naše partnere, najviše dužnosnike EU i Svjevernoatlantskog saveza te prenijeli našu zabrinutost” rekao je Plenković.

Naglasio je da Hrvatska poštuje neovisnost pravosuđa, te da je stava da svi ratni zločini moraju biti procesuirani, no poslao je poruku.

“Političke formulacije koje se uključuju u pojedine akte pravosudnih tijela BiH koje sadrže koncept udruženog zločinačkog pothvata u odnosu na RH nisu prihvatljive. HVO u teškim vremenima agresije na BiH osiguralo je zaštitu Hrvata u BiH te zaštitilo njezin suverenitet” ustvrdio je Plenković.

Članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović popodne u Sarajevu sastaju se sa čelnicima vodećih političkih stranaka u BiH. Glavna tema -smirivanje tenzija nakon uhićenja 10 pripadnika HVO-a

Komentiraj