ANDREJ PLENKOVIĆ: Imat ćemo više nego dovoljno potpisa – prioritet je Vlada s Mostom

Andrej Plenković, Božo Petrov

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jutros je, došavši u središnjicu stranke, ponovio da pregovori i dalje idu u dobroj vjeri da buduća Vlada bude sastavljena od HDZ-a i Mosta uz potporu manjina.

Svi ostali potpisi su dobrodošli, oni su signal dobrog osjećaja niza saborskih zastupnika i stranaka da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebna stabilna parlamentarna većina i Vlada.

Na pitanje je li istina da je dobio potpise i Bandićevih zastupnika te jednog zastupnika HSU-a, Plenković je odgovorio:

“Što se tiče potpisa koji su izabrani na listi gospodina Bandića, da. Očekujemo i potpise predstavnika nacionalnih manjina, danas ćemo voditi dodatne razgovore s njima. Tako da će se dogoditi ono što sam rekao jučer, imat ćemo više nego dovoljan broj potpisa. Moj prioritet i stav Nacionalnog vijeća da stvaramo vladu u suradnji s Mostom i nacionalnim manjinama i svi ostali su dobrodošli”, rekao je šef HDZ-a, a prenosi Media servis.

Osvrnuo se i na napise da je HDZ ponudio Mostu rotirajuće mjesto predsjednika u Saboru ne otkrivši je li upravo takva ponuda na stolu.”Prepustio bih kolegama u Mostu da prijedloge koji su bili na stolu razmotre u okviru svog Nacionalnog vijeća. Mi ćemo također sutra imati i predsjedništvo i nacionalno vijeće, izvijestiti kolege o pregovorima jer je takva odluka bila prije tri tjedna. Nakon toga dogovoriti paket. Mislim da je paket racionalan, razuman i odražava partnerske odnose koji su ključ funkcioniranja vlade. Radimo na jednom kreativnom europskom rješenju”, dodaje Plenković.

Prema istraživanju CroDemoskopa Plenković je na listi najpopularnijih političara pretekao predsjednicu no kaže – nisam to znao. Osvrnuvši se ponovno na pregovore i ocjenu da se najviše govori o foteljama, a ne o tome gdje se programski spore, Plenković je uzvratio:

“Sve se zna. Govorili smo najprije o sedam jamstava. Naše radne skupine koji su sudjelovale u izradi programa HDZ-a i Mosta vrlo precizno dogovaraju dodirne točke ukoliko je bilo elemenata koji su bili u jednom ili drugom programu, a trebali bi biti dio programa buduće hrvatske vlade. Izvijestit ćemo vas kada paket bude gotov, to je proces koji ide usporedno. Na tri traka razgovaramao. Onaj prvi za koji mislim da smo postigli dobar dogovor, ovaj drugi što se tiče ustrojstva vlade i podjele nadležnosti ministarstava i ovaj treći koji se tiče programa”, kazao je Plenković.

Plenković i dalje tvrdi da napetosti u pregovorima s Mostom nema. Tenzija nema, kaže.

“Nema nikakve drame, skroz smo u rokovima. Prošlog tjedna su tek službeno proglašeni konačni rezultati izbora. Ja radim na tome da 14. listopada imamo i novi saziv Sabora i da bude dogovorena buduća hrvatska vlada. To je moj cilj cijelo ovo vrijeme”, dodaje.

Mogu li se očekivati ovih dana razgovori s potencijalnim kandidatima za ministra?”Step by step”.

Osvrnuo se Plenković i na pitanje pobačaja koje je ovih dana ponovno u fokusu. Treba li se mijenjati zakonodavstvo?

“Mi smo o tome vrlo jasni bili u sučeljavanjima i anketama. Stav je HDZ-a da se treba doći u poziciju da se to izbjegne koliko je to moguće, taj zakonski okvir kakav je danas”, kazao je Plenković.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!