ANDREJ PLENKOVIĆ: Imamo tri ministra koji su protiv, molim da se pripremi odluka o njihovom razrješenju!

andrej plenković

Premijer Andrej Plenković razriješio je tri Mostova ministra koji su glasovali protiv prijedloga Vlade, a nakon što je odbacila navode oporbe u prijedlogu za pokretanje povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Izvješće: Željka Gulan

Imamo tri ministra koji su protiv, kolege Orepić, Dobrović i Šprlje. Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”, rekao je premijer Andrej Plenković i šokirao cijelu novinarsku sobu u Banskim dvorima.

Potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića iz kvote Mosta nije bilo na sjednici pa se zato nije mogla vidjeti i njegova ruka. Već se postavlja i pitanje hoće li ovo dovesti do pada Vlade, a predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov najavio je izjavu za 45 minuta.

Podsjetimo, oporba je Vladi uputila prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru financija Zdravku Mariću, a premijer Plenković odbio je sve navode koji su govorili o sukobu interesa dotičnog ministra:

“Također vrlo jasno govorimo i o tome da je jedno vrijeme bio zaposlenik Agrokora kao jedan od 25 izvršnih direktora. Niti je bio vlasnik, niti je bio član uprave, a niti je bio ovlašten da piše financijska izvješća Agrokora, pa stoga tada nijti je znao, niti je mogao znati, niti ima odgovornost za ove procesu koji su se odvili proteklih mjeseci”, rekao je premijer Plenković.

Isto je Plenković rekao i o spornom HPB-ovom kreditu kojeg je Marić dobio dok je bio državni tajnik i član Nadzornog odbora dodavši da je sve bilo po zakonu.”Iz toga je naš stav da odbacujemo kritike oporbe, osobito predvođene onom strankom čiji se doprinos rješavanju ovog problema svodi na ‘selfije‘ i promoviranje kiseloga zelja”, dodao je Plenković.

Plenković je ponovio da je stav Vlade bio čvrst i oko cijele situacije oko Agrokora te da zakon nisu napravili niti za jednu firmu niti za jednu obitelj. Očito ništa od svih ovih argumenata nije uvjerilo Mostovce koji su digli ruke protiv.

Premijer je potom održao pressicu i neke stvari pojasnio iz svog kuta:

“Ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi ne mogu biti članovi moje Vlade. To je jedini odgovoran potez, koji bi napravili i drugi na mom mjestu…Moja je politika politika odgovornosti i ono što ću napraviti jest da ćemo osigurati stabilnost političkih institucija, postići političke dogovore, koji će omogućiti da nastavimo sve ono što je dobro i na čemu radimo, a to je i trendovi gospodarskog rasta i stabilnosti, čemu je pridonio i ministar financija. Pravna sigurnost ostaje temeljni interes moje Vlade. To ću realizirati i ostvariti u mandatu koji traje”, rekao je premijer.

“Nema nikakvih pravnih dilema mogu li ministri biti razriješeni. Mogu. Kad izgube moje povjerenje, ja ih mogu razriješiti, bez ičijega supotpisa…Ja imam apsolutno parlamentarnu većinu. Broj zastupnika koji je podržao rad moje Vlade, sve krupne korake koje ova Vlada radi, sve što činimo od samog početka ove Vlade, imao je puno širu podršku od samo trokuta partnerstva. To nije u pitanju i mislim da ćete vrlo brzo to vidjeti. Nije bila moja ambicija ni želja za ovakvim raspletom…Novi izbori nisu realni i ako do njih dođe, ja sam spreman”, dodao je.

Komentiraj