ANDREJ PLENKOVIĆ: HDZ će za stradala područja dati milijun kuna

Premijer Andrej Plenković komentirao je situaciju nakon potresa i rekao da ne zna koliko je zasad pomoći prikupljeno. “Vidjet ćemo, vidim da je velik interes, mnogi uplaćuju…”

“Svi su angažirani, sve službe, u ovako kratkom roku nakon ovako razornog potresa. Sisački pacijenti su praktički svi evakuirani, osim njih pedesetak. Svi koji žele alternativni smještaj mogu ga zatražiti. Lijepo je vidjeti veliku potporu građana diljem Hrvatske.”

“Razgovarao sam s g. Atalićem, njegov tim je već u ponedjeljak bio u Petrinji. Njihov dojam je da velik broj zgrada i kuća u centru Petrinje dobija oznaku crveno. Slijedit ćemo struku, nemamo što politički arbitrirati”, dodao je, kako prenosi N1.

Najavio je da će njegova stranka uskoro održati sastanak na kojem će donijeti odluku o donaciji od milijun kuna potresom pogođenom području. Nije znao koliko su dosad građani uplatili na račun koji je jučer otvoren te su iz HDZ-a pozvali da se uplaćuje na taj broj računa Državnog proračuna.

“Zahvalan sam svima, vidimo solidarnost na djelu”, rekao je i dodao da će kroz nekoliko sati od Ministarstva financija doznati koliko su građani uplatili.

Smatra da je zakon donesen za Zagreb odlična podloga i za ovu tragediju: “Rekao sam da se ocijeni što je najbolje napraviti. Koliko shvaćam struka je sklonija širenju postojećeg Zakona.”

Na 2021. gleda s nadom i optimizmom, a posebno je istaknuo optimizam zbog dolaska cjepiva. Dodao je da se očekuje gospodarski rast od 5%.