ANDREJ PLENKOVIĆ: Cilj je izgradnja nove velike dječje bolnice u Zagrebu

andrej plenković 2

Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj dobila je najsuvremeniju i tegriranu operacijsku dvoranu u Hrvatskoj te jedinicu intenzivnog liječenja koja je prilagođena najzahtjevnijim slučajevima.

Izvješće: Media servis

U uređenje i opremu uloženo je oko 18 milijuna kn, istaknuo je ravnatelj Dječje bolnice Zoran Bahtijarević. U njoj će se raditi minimalno invazivni zahvati u djece, od nedonoščadi pa do odrasle djece. Jedinica intenzivnog liječenja s 12 kreveta opremljena je najsuvremenijom opremom i najbolji stručnjaci na svijetu koji ovdje rade dobili su i takvu opremu, naglasio je Bahtijarević.

‘‘Tu se rade zahvati već i kod djece nedonoščadi, najmanje dijete je 900 g kojem smo radili endoskopski zahvat. Zato su nam vrlo sofisticirane i vrlo precizne kamere nužne u našem svakodnevnom radu. Riječ je o sali koja je 4K sala rezolucije pa se i naj naj najmanje strukture mogu jako dobro na njima vidjeti.‘‘

Na otvorenju su bili ministar zdravstva Milan Kujundžić i premijer Andrej Plenković koji je pozdravio projekt ali istaknuo da je cilj i dalje izgradnja nove dječje bolnice:

‘‘Na ovaj način je briga o djeci dignuta na jednu višu razinu. Mislim da je i ovaj Odjel intenzivnog liječenja dodatni doprinos i naravno poticaj svima nama, prije svega nama koji nosimo političku odgovornost zajedno sa svim stručnim ljudima u hrvatskom zdravstvu da prionemo zajedničkim snagama realizaciji tog krupnog velikog glavnog cilja, a to je izgradnja nove velike dječje bolnice koja bi omogućila kvalitetniju zdravstenu skrb.‘‘

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je zadovoljan učinjenim tehnološkim pomakom u hrvatskome zdravstvu. Najavio je da će Ministarstvo nastojati popravljati sve bolnice, a poglavito dječje. Uz blagoslov premijera, kazao je, zaustavit ćemo trend manjka pedijatara i raspisati natječaj za specijalizacije iz pedijatrije kako bi djeca dobila one liječnike koji će najbolje skrbiti o njima.

Voditeljica Odjela intenzivnog liječenja dr. Ivančica Škarić kaže da nova jedinica intenzivnog liječenja zadovoljava najviše standarde liječenja novorođenčadi i nedonoščadi kao i djece koja su teško ozlijeđena ili bolesna, podvrgnuta teškim operacijama.

Komentiraj