ANDREJ PLENKOVIĆ: Cijepili smo 46,2 posto odraslih, nažalost ispod ambicije

Hrvatski sabor raspravlja o Izvješću premijera Andreja Plenkovića o održanim sastancima Europskog vijeća u prvoj polovici godine.

Izvor: Media servis

Izvješće obuhvaća ukupno četiri sastanaka Europskoga vijeća, sastanak na vrhu država europodručja te neformalni sastanak čelnika EU-a o socijalnim pitanjima.

Svi su sastanci održani u prvoj polovini godine, čime je značajno povećana dinamika održavanja sastanaka Europskog vijeća u odnosu na prethodna razdoblja. Teme koje su dominirale sastancima bile su covid i digitalne potvrde, migracije, ali raspravljen je i niz drugih tema. Plenković se osvrnuo na razvoj cjepiva kazavši kako je to bio najveći kolektivni znanstveni pothvat u povijesti. Ipak, podsjetio je na zaostajanje u distribuciji AstraZenecinog cjepiva zbog čega se Vlada izborila za dodatne doze Pfizera.

“Procijepili smo 46,2% odraslog stanovništva. Nažalost, ispod smo one ambicije koje smo rekli 50% odraslih do 1. srpnja. No, vidite i sami da postoje otpori ka cijepljenju u hrvatskom društvu i zato trebamo tražiti zajedničke napore kako da potaknemo i ohrabrimo što veći broj naših sugrađana da se cijepe”, kazao je Plenković.

Dodao je kako trenutno imamo 1,3 milijuna neutrošenih doza te da je donirano 390.000 doza, većinom susjednim zemljama, a najviše BiH. Naglasio je kako su potporama gospodarstvu, u iznosu od 17 milijardi kuna, spriječili eksploziju nezaposlenosti, val stečaja i riješili egzistencijalne probleme obitelji i radnika.