ANĐELA U SVIJETU ANĐELA: Pala s traktora s užasnim ozljedama – zagrebački liječnici vratili joj život

Klinika za dječje bolesti Zagreb održala je konferenciju za medije povodom velikog uspjeha hrvatske medicine, oporavka i izlaska iz bolnice djevojčice koja je nesretno stradala u padu s traktora.

Djevojčica je prilikom zaprimanja u bolnicu u srpnju 2021. godine imala minimalne šanse za preživljavanje uslijed teških oštećenja i ozljeda čak šest organskih sustava, a u petak se otpušta iz bolnice kao zdrava, pokretna i funkcionalna djevojčica.

– Velik uspjeh naše klinike i suradnih klinika. Ovo je pobjeda humanosti iz apsekta bezuvjetne i nesebične jednoj djevojčici koja je strani državljanin. Priča je počela tijekom srpnja ove godine pozivom ministra Vilija Beroša. Vrlo teško stradala djevojčica s mutilirajućim ozljedama. Odmah smo organizirali prijevoz u našu ustanovu. Proces liječenja izuzetno težak i kompleksan, trajan je do danas. Imali smo nesebičnu, predanu i neplemenitu pomoć drugih zdravstvenih ustanova, kroz posljednjih pet mjeseci. Želim zahvaliti svima onima koji su sudjelovali, rekao je, kako javlja HRT, na početku ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Zagrebu Goran Roić.

Zahvalio je Ministarstvu zdravstva i ministru, kao u ovom slučaju, ali i u podršci Klinici. – Posebno ističem projekt nove Nacionalne dječje bolnice. Vjerujem i živim taj projekt, uvjeren sam da i ovakvi slučajevi simbolično i vrlo konkretno pokazuju, da RH i naš zdravstveni sustav, a nadasve naši mali pacijenti zaslužuju jedan takav projekt, u kojem piše za sljedećih 30 s pogledom na 50 godina.

Doktor Stjepan Višnjić, specijalist dječje kirurgije i pročelnik, rekao je nešto više o ovome slučaju. – Meni je drago nakon tri godine i priče Maši imamo još nešto što zavređuje pažnju i što je zaista raritetni uspjeh. Svi znate da je tog 25. srpnja u medijima bila ta teška prometna nezgoda kod Slavonskog Broda. Kada je ministar ponudio pomoć, ekipa iz Slavonskog Broda je signalizirala da je najteži pacijent djevojčica iz Bosanskog Broda koju je pregazio traktor, radi se o maloj Anđi. Ekipa u Bosanskom Brodu pod rotirkama su došli u bolnicu Josip Benčević, izvađena je slezena i zaustavljena su krvarenja. Zaključili su da trebaju pomoć ekspertne ustanove, ministar je sugerirao da smo mi to, pojašnjava.

Kod male Anđele bilo je ozlijeđeno šest organskih sustava. – Nije mogla disati spontano, 20 dana je bila respiratoru. Imala je ozbiljna oštećenja u trbuhu, urotrakta, ozviljna oštećenja lokomotornog sustava, kože i kožnog pokrova te vrlo ozbiljna oštećenja reproduktivnog sustava.