ANALIZA POKAZALA: Poduzetnici domaće ICT industrije pokretači gospodarstva

Domaći sektor informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) raste brže od prosjeka Europske unije (EU) te je postao pokretačka snaga domaćeg gospodarstva.

Istaknuto je to na Ekonomskoj kavi Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) pod nazivom “ICT – pokretačka snaga Hrvatske”, gdje je glavna direktorica HUP-a Irena Weber kazala je da je u ICT sektoru ostvaren nevjerojatan napredak te da je to sektor koji je postao ključna snaga u našem gospodarstvu i pokretačka snaga zemlje.

S više od 6.500 poduzetnika i više od 35 tisuća zaposlenih taj sektor ne samo da se ističe u ekonomiji, već je postao i njezin katalizator, rekla je Weber, kako javlja HRT  te navela kako je izvoz ICT usluga impresivno porastao i premašio 1,6 milijardi eura, čineći značajan dio u ukupnom izvozu zemlje.

Rekla je i kako je u osam mjeseci ove godine broj zaposlenih u tom sektoru rastao više od deset posto.

Prema iznesenim podacima, ukupni prihod hrvatske ICT industrije dosegao je lani 7,2 milijardi eura (10,7 posto BDP-a), što je 16,9 posto više nego u 2021., te predstavlja gotovo pet posto ukupnog prihoda nefinancijskog dijela ekonomije zemlje.

Prihod segmenta računalnog programiranja i povezanih djelatnosti dosegao je 3,5 milijardi eura (5,2 posto BDP-a), što je 24,5 posto više nego u 2021. ili 2,5 posto ukupnog prihoda nefinancijskog dijela ekonomije.

Članice HUP ICT-a u 2023. očekuju rast prihoda od 10 – 15 posto, a do 2026., anketirani očekuju rast od 10 – 20 posto godišnje.