ANALITIČARI I STRUČNJACI: Rusija nema razloga napasti Ukrajinu

Dosadašnji diplomatski napori u rješavanju rusko-ukrajinske krize nisu urodili plodom iako su brojni lideri svjetskih sila od Moskve zatražili hitne znakove deeskalacije sukoba.

Izvor: Media servis

I dok Zapadni mediji prenose kako bi do napada na Ukrajinu moglo doći u bilo kojem trenutku, iz Rusije upozoravaju kako se radi o histeriji. Kakve su šanse da izbije rat provjerili smo u razgovoru s vanjskopolitičkim analitičarima i stručnjacima.

Kako piše njemački Der Spiegel, SAD je upozorio europske saveznike da bi Rusija već u srijedu mogla krenuti u invaziju na Ukrajinu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij od SAD-a je zatražio dokaze za te tvrdnje. Odgovor je ponudio glasnogovornik Pentagona John Kirby.

“Trenutno vam ne mogu potvrditi te izvještaje. Mislim da možete razumjeti kako želimo biti oprezni i u javnost ne iznositi detalje službi, izvore i metode. Vjerujemo da bi velika vojna akcija mogla otpočeti bilo kada. Ove procjene dolaze iz različitih izvora, ne samo od unutarnjih obavještajnih službi. Pa i sami vidimo da je više od 100 000 vojnika raspoređeno uz granicu s Ukrajinom.”

Sve takve tvrdnje Rusija naziva “histerijom Bijele kuće”, a održavanje vojnih vježbi na granici s Ukrajinom pravda, kako kažu, agresivnim ponašanjem NATO-a. Bivši ministar vanjskih poslova Božo Kovačević pojasnio je za Media servis da Rusija nema razloga za vojnu intervenciju, osim ako se Ukrajina ne odluči na oslobodilačku misiju. Sve ostalo je, kaže nam Kovačević, stvaranje ratne histerije.

“Ako Ukrajina krene sa akcijom vojnog oslobađanja Donbasa, Donjeska i Luganska, tada će Rusija intervenirati jer je jasno da te pobunjeničke vlasti tamo nisu u stanju oduprijeti se ukrajinskoj vojsci.”Glavna žrtva tog rata, kaže Kovačević, bila bi Ukrajina, ali u konačnici bi Rusija taj rat izgubila jer bi cijeli Zapad pomagao Ukrajini.

Da Rusija pak neće objaviti rat Ukrajini, sigurna je vodeća hrvatska stručnjakinja za Rusiju Jelena Jurišić koja za Media servis poručuje:

“Rusija govori da neće biti napada, ne planira, nema zašto. Ukrajina govori da neće biti napada. Tko nam još treba da nam to potvrdi? Svemirci? To su patke kojima se pokušava prikriti određena situacija i prebaciti razgovor od ozbiljnih tema kao što je zahtjev Rusije za pružanje sigurnosnih garancija zbog širenja NATO-a na istok, na stvari koje se u stvarnosti ne događaju.”

Aktualnu situaciju u Ukrajini opisao nam je igrač zagrebačkog Dinama na posudbi u Dnipru-1 Neven Đurasek. Kaže kako u Ukrajini za sada ne vlada nikakva panika.

“Moguće je da će doći do rata. No, nekako s moje nogometne strane mi je to teško za povjerovati jer velikani poput Šahtara dovode igrače za 15 milijuna eura i nezamislivo mi je da sada dođe do rata. Ali vidjet ćemo. Ako se situacija naglo promijeni, klub je tu da nas obavijesti i da nam kaže što nam je činiti.”

​Ukrajina je zatražila hitan sastanak s Rusijom i drugim članicama Organizacije za europsku sigurnost i suradnju zbog moguće eskalacije napetosti na njezinoj granici.