ANALITIČAR GLOBUSA: Jedina osoba koja zna kako će se ova kriza razvijati zove se Vladimir Putin

Ukrajinska kriza je na vrhuncu. Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao ukrajinske pokrajine, a EU objavila plan sankcija, odluka je na najdugovječnijem ruskom vladaru.

Izvor: Media servis

O krizi u Ukrajini i posljedicama koje će Putinovo priznavanje pobunjeničke Vlade u Donjecku i Luhansku imati na međunarodni pravni poredak i teritorijalni integritet Ukrajine razgovarali smo s Globusovim analitičarom Željkom Trkanjecom.

Za Media servis kaže – Putin flagrantno krši sva pravila međunarodnog prava. “Putin međunarodno pravo primjenjuje kako njemu odgovara. Definira ga kako misli da bi ga trebalo voditi. Još jedan pokazatelj da se ruska politika uvijek oslanja na silu. To je mehanizam njezine politike, od carske Rusije, preko sovjetske Rusije do današnje, možemo reći, Putinove Rusije”.

“Rusiju se ne može zanemariti i s njom će se morati nastaviti razgovarati jer je ona jedna velika sila na istoku Europe”, nastavlja Trkanjec. Podsjeća da je ukrajinski predsjednik Zelenskij na nedavnoj konferenciji u Munchenu pokušao prikazati aktualnu krizu u Ukrajini kao globalni problem. Smatra da će, ako do rata dođe, to ostati lokalizirani sukob između Rusije i Ukrajine. Ukrajina nije u NATO-u i NATO s te strane nema obvezu reagirati u Ukrajini, poručuje naš sugovornik i dodaje kako je Ukrajina globalni problem jer definira odnose između Europe i Rusije.

“U cijeloj priči Ukrajina snosi dobar dio odgovornosti jer su 2015. godine potpisani sporazumi iz Minska i Ukrajina svoj dio obveza prema sporazumima nije provela. Sada je Putin stisnut i u situaciji u kojoj više nije mogao ostvariti ništa drugo. Od svega onoga što je želio, sada se odlučio vojskom ući u pokrajine, staviti ih potpuno pod svoju kontrolu, staviti mirovne snage i time zaključiti da je ostvario svoje ciljeve”.

Na pitanje zašto se baš sada Putin odlučio za ovakve akcije, Trkanjec odgovara – on je na vlasti već 22 godine i želi za sobom ostaviti nasljeđe po kojem će ga se pamtiti. Putin više nije racionalan vladar, a jedina osoba koja zna kako će se ova kriza razvijati zove se Vladimir Putin.