ANA TUŠKAN: Škole nisu spremne za podjelu besplatnih obroka – evo zašto

S nastavkom školske godine, odnosno drugog polugodišta koje počinje sutra, uvodi se i podjela besplatnih školskih obroka za oko 311 tisuća osnovnoškolaca.

Izvor: Media servis

O tome jesu li škole spremne za početak provedbe podjele obroka, razgovarali smo s Anom Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja.

“Sve škole trebaju biti spremne za jedan besplatan obrok koji mora biti osiguran za oko 311 tisuća osnovnoškolaca do početka drugog polugodišta”, tako je Vlada najavila mjeru nakon inicijative ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’. Ana Tuškan iz Sindikata Hrvatskih učitelja za Media servis rekla je da u školama ipak nije sve spremno za provedbu ove mjere i to zbog određenih problema.

“Nedostatak prostornih kapaciteta koji se namjerava riješiti do školske godine 2027./2028., a pitanje je hoće li i tada biti spremno. Drugi problem je nedostatak pomoćno- tehničkog i administrativnog osoblja koje je za sada radilo debelo iznad norme jer nedostaje zaposlenika, a treći problem je što to moraju napraviti uz škole i osnivači.”

Objasnila je kako su se pojedine škole pripremale za sutrašnju podjelu besplatnih obroka.

“Svaka škola se snalazi na svoj način. Neke imaju prostorne uvjete, neke nemaju, neke će raditi sukladno svojim mogućnostima dok se provede postupak javne nabave jer je to veliki organizacijski proces. Ne samo organizacija, nego i priprema, dostava, prijevoz i zbrinjavanje hrane. To je veliki korak za koji se trebalo pripremiti puno ranije, no kod nas sve dolazi u zadnji trenutak. Zaposlenici su stavljeni u vatru da provode odluke za koje nema mogućnosti.”

Od ovog polugodišta osnivači škola dobit će 1,33 eura kako bi svakom učeniku mogao biti osiguran jedan besplatan obrok. Tuškan je komentirala što misli o takvom iznosu i može li se njime osigurati djetetu “pristojan” školski obrok.

“Naravno da je to malen iznos. Treba napomenuti da je ovo početak i da se ta odluka može mijenjati i da bi bilo dobro da je iznos veći. Trenutno nije najveći problem iznos, nego je najveći problem što ne postoje strukturne mogućnosti škola da osiguraju provedbu te odluke.”

Tuškan je dodala kako je dobra ideja osiguravanje besplatnih obroka za osnovnoškolce, no da je to problematično zbog prostornih i kadrovskih uvjeta zbog čega bi moglo doći do mnogih problema. Zaključila je da se postavlja pitanje je li dobra odluka da osnivači provode odluke jer iz iskustva, svaki osnivač ima svoja pravila i pristup razvoju sustava obrazovanja.