ANA STAVLJENIĆ RUKAVINA: Dijabetes je bolest u kojoj je svatko sebi liječnik

ana stavljenić rukavina
Veliki interes građana polučila je javna tribina u organizaciji Gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad Stranke rada i solidarnosti na temu “Dijabetes i bolesti metabolizma – hrana kao lijek”  na kojoj je u nedjelju govorila prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina, potpredsjednica Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Najviše zanimanja bilo je za prehranu vezanu uz liječenje dijabetesa, bolesti koja pogađa čak 65 milijuna osoba u Europi. Najučestaliji je dijabetes tipa 2 koji se najčešće dobiva nakon 35-40 godine života, pojasnila je prof. A. Stavljenić Rukavina.

‘Kao dijabetičari moramo znati kako pripremiti obrok s uravnoteženom prehranom. Liječenje dijabetesa je individualno i tako se mora pristupiti prehrani. Kao što je s terapijom, tako je i s hranom. Ono što odgovara jednoj osobi ne mora odgovarati drugoj’ – naglasila potpredsjednica Stranke rada i solidarnosti koja se svojim programom zalaže za unaprijeđenje zdravstvene zaštite i prevenciju bolesti kod građana.

Bitno je, upozorila je Stavljenić Rukavina, povremeno obaviti sistematski pregled i kontrolirati šećer u krvi jer je dijabetesu tipa 2 potrebno pet godina da se razvije.

‘Svatko je sebi liječnik u ovoj bolesti. Čovjek komplikacije može spriječiti odgovarajućom terapijom, prehranom i fizičkim kretanjem. A komplikacije su teške. Bolest utječe na oči i može dovesti do sljepoće, utječe na krvne žile gdje prvenstveno prijeti zatajenjem bubrega te stvara komplikacije na stopalima što može dovesti do amputacija – istaknula je prof.dr.sc. Ana Stavljenić Rukavina.

Prisutne građane Novog Zagreba je upoznala i s prehranom koja liječi bolesti kojima je jedini lijek upravo hrana: celijaklije – bolesti crijeva te fenilketonurije – genetski uvjetovane bolesti koja rezultira retardacijom.