ANA ALAPIĆ: I djecI roditelja njegovatelja treba osobni asistent – evo i zašto

Ovog tjedna u Saboru će se raspravljati o Zakonu o osobnoj asistenciji, koji je prije svega naljutio i zabrinuo roditelje njegovatelje.

Ozvor: Media servis

Naime, ovim Zakonom pravo na osobnog asistenta neće imati djeca s teškoćama u razvoju čiji roditelji imaju status njegovatelja. Majka njegovateljica Ana Alapić je pozvala sve osobe s invaliditetom kao i njihove roditelje da jasno i glasno iskažu svoje nezadovoljstvo ovakvim prijedlogom Zakona.

”Moram reći da sam duboko razočarana što i nakon 1.283 komentara na prijedlog Zakona vrlo malo ih je uopće uvaženo, naš čak nijedan. Ovaj Zakon se brusio 15 godina međutim u kakvom formatu je izašao? Na način da uskraćuje to pravo jednoj vrlo ranjivoj kategoriji”.

Njen sin ima 14 godina i boluje od spinalne mišićne atrofije, pohađa nastavu kod kuće, a Alapić napominje da trenutno ne koriste ni jednu socijalnu uslugu iz sustava socijalne skrbi. Naknade da, ali usluge ne. Iznimka su samohrani roditelji njegovatelji čija djeca bi trebala imati pravo na osobnog asistenta 22 sata mjesečno.

”Osobe koje su slagale ovaj Zakon kao i osobe koje su sudjelovale u radnim skupinama, koje navodno predstavljaju osobe s invaliditetom, su zapravo promašili ovo pitanje. Jer ne znam kako drugačije objasniti da jednostavno oni ne razumiju a mi ne možemo od 0 do 24 bez adekvatne zamjene skrbiti o našoj djeci”.