AMERIKANCI OBJAVILI: Gorica i Igor, djeca Milorada Dodika, pod sankcijama

Igor i Gorica Dodikm, sin i kći Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, uvršteni su na popis osoba kojima je sankcije izreklo američko ministarstvo financija.

To znači kako im se zamrzava sva imovina koju eventualno imaju na teritoriju SAD-a, dok se američkim građanima i tvrtkama zabranjuje da s njima posluju.

Ovakve sankcije po pravilu znače i zabranu putovanja u SAD. Pod sankcijama su također i tvrtke registrirane u BiH koje su u izravnom vlasništvu ili suvlasništvu Dodikove djece.

To su tvrke Global Liberty i Agro voće iz Laktaša, Agape Gorice Dodik i Ivana Dodika iz Banje Luke i Fruit Eco iz Gradiške.

Sve one, kako je istaknuto, primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove obitelji.

– Oni čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem osobnog bogaćenja i bogaćenja njegove obitelji na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji, stoji u izjavi američkog ministarstva financija.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!