AMERIKA ZBRAJA GLASOVE: Neizvjesna utrka Trumpa i Bidena – neće se brzo znati pobjednik

Amerika zbraja glasove nakon održanih izbora za 46. predsjednika države kojeg, o svemu sudeći, nećemo saznati danas. Aktualni predsjednik Donald Trump i demokrat Joe Biden, u mrtvoj su trci i neće glatko do pobjede i 270 potrebnih glasova elektora.

Iako je Biden po broju elektora u vodstvu, to još ne znači ništa jer je Trump osvojio Floridu, Ohio i Texas, neke od ključnih država, a brojni glasovi, uključujući i one poslane poštom, još uvijek nisu prebrojani.

Gotovo sto milijuna građana iskoristilo je pravo ranijeg glasanja. Građanima se nadavno obratio i Biden: “Osjećamo se dobro gdje smo, zaista. Na dobrom smo putu da pobijedimo na ovim izborima. Znali smo da će ovo potrajati zbog dosad neviđenog ranijeg glasovanja i glasovanja poštom trebalo. Morat ćemo biti strpljivi dok se ne završi naporan posao prebrojavanja glasova. Nije gotovo dok se ne prebroji svaki glas, dok se svaki listić ne prebroji”, poručio je Biden.

Trump je pak putem Twittera najavio veliku pobjedu, tvrdeći da Biden pokušava ukrasti izbore. Najavio je da će ići na Vrhovni sud kako bi se zaustavilo prebrojavanje dopisnih glasova.

“Ovo je sramota za našu zemlju, spremali smo se pobijediti. Srećom, pobijedili smo”, poručio je Trump

U brojnim saveznim državama atmosfera je napeta. U Los Angelesu se očekuju neredi i prosvjedi, trgovine u većim ulicama su zatvorene, a policija patrolira kvartovima, kaže za Media servis Hrvatica Rašeljka Maras:

“Teško je reći što će za Ameriku značiti pobjeda jednog ili drugog. Vlada veliki polaritet u društvu, postalo je bitno jesi li demokrat ili republikanac, što u Americi tradicionalno nikada nije bilo toliko važno, već je bilo važno da si Amerikanac, građanin Amerike, a predsjednik, tko god da je, bio je predsjednik svih Amerikanaca”, smatra Maras.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *