AMERIKA BIRA PREDSJEDNIKA: Biden sve bliže Bijeloj kući – Trump i dalje tvrdi da su izbori namješteni

SAD, ali i ostatak svijeta, nestrpljivo iščekuje da nekolicina saveznih država završi s prebrojavanjem glasova i zaključi neizvjesnu i napetu predsjedničku utrku.

Izvor: Media servis

Aktualni čelnik Donald Trump ponovno je neutemeljeno tvrdio da su izbori namješteni, dok je njegov protukandidat Joe Biden, koji ima blagu prednost, pozvao na mir i strpljenje. U međuvremenu je preuzeo vodstvo u ključnoj saveznoj državi Georgiji, koja bi mu mogla otvoriti vrata Bijele kuće zadrži li tu tanku prednost od za sada 1096 glasova.

Promatrajući kako se sa svakim novim prebrojanim glasom njegova tanka prednost u nekoliko ključnih država sve više topi, aktualni predsjednik Donald Trump opet je napao demokratski proces SAD-a i to s podija Bijele kuće tvrdeći, bez trunke dokaza, da se radi o izbornoj prevari.

“Ako brojimo legalne glasove s lakoćom pobjeđujem, a ako brojimo ilegalne glasove pokušavaju nam ukrasti izbore. Bilo je puno spletki i nećemo to dopustiti u našoj zemlji.”

Nekoliko televizijskih kuća prekinulo je prenositi njegovo obraćanje, a uz Demokrate i mnogi Republikanci osudili su njegove izjave. Trump traži da se prekine prebrojavanje glasova koje se odužilo zbog rekordnog broja dopisnih glasova, koji su uglavnom za njegovog protukandidata Joea Bidena. Biden, koji vodi u utrci, ne sumnja u svoju pobjedu, ali je pozvao sve da mirno sačekaju dok se svaki glas ne prebroji.

“U Americi glasanje je sveto. Svaki glas se mora prebrojati. Demokracija je ponekad neuredna i ponekad zahtijeva i malo strpljenja. Ali ta strpljivost je već 240 godina nagrađivana sustavom upravljanja na kojem svijet zavidi.”

Prema najnovijim podacima Biden je preuzeo vodstvo u Georgiji, dosadašnjoj republikanskoj utvrdi, a u Pennyslvaniji samo nekoliko tisuća glasova zaostaje za Trumpom, ali mnogi smatraju da bi ga preostali glasovi mogli gurnuti u vodstvo. Čeka se i na Sjevernu Karolinu, koja će najvjerojatnije pripasti Trumpu, te Nevadu, koja naginje Bidenu. Pod upitnikom je i Arizona, iako su je neki mediji i agenciji već pripisali Bidenu, jer mu se s dodatnim glasovima Trump polako približava.

U više država na ulice su izašli pristaše obojice kandidata okupljeni ispred biračkih centara. Bidenovi podržavatelji traže da se svaki glas prebroji, dok Trumpovi ponavljaju njegovu neutemeljenu retoriku da mu pokušavaju ukrasti izbore

S obzirom na već najavljene pravne bitke izborna drama bi se mogla odužiti i nakon što se prebrojavanje završi.

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *