AMERIČKI PLIN ZA EUROPU: Von der Leyen i Biden dogovorili isporuku odmah i do 2030.

Glavna tema europskih lidera u Bruxellesu je ovisnost Europe o ruskim energentima i njihova cijena.

Izvor: Media servis

Dok su članovi Europskog vijeća zagovarali grupni pristup kupovini plina i nafte, baš kao što je bio slučaj s kupovinom cjepiva protiv koronavirusa, američki predsjednik i šefica Europske komisije dogovorili su isporuku plina do 2030.

Ursula von der Leyen i Joe Biden postigli su dogovor oko isporuke ukapljenog plina. SAD se obavezao da će za ovu godinu s partnerima Europi isporučiti 15 milijardi kubičnih metara ukapljenog plina, kao i 50 milijardi kubičnih metara godišnje do 2030. godine. “SAD pozdravlja izjavu EU-a o ubrzanom smanjenju ovisnost o ruskom plinu‘‘, rekao je Biden.

‘‘Danas smo se dogovorili za suradnju kako bismo postigli taj cilj i da ubrzamo napredak ka osiguranju čiste energetske budućnosti. Inicijativa je fokusirana na dvije stvari – pomoći Europi smanjiti ovisnost o ruskom plinu što je brže moguće i smanjiti europske potrebe za plinom općenito‘‘.

Von der Leyen je zahvalila Amerikancima i izrazila zadovoljstvo postignutim dogovorom.

“Ova količina plina je zamjena za trećinu ruskog plina koju Europa danas koristi. Na putu smo da diversificiramo dobavu ruskog plina i da se okrenemo partnerima i prijateljima kojima vjerujemo i koji su pouzdani opskrbljivači‘‘.

Na Komisiji je da sa članicama Unije postigne skladištenje plina kroz kontinent i da izgrade infrastrukturu za LNG.

“Moramo se pobrinuti da obitelji u Europi mogu proći kroz ovu i iduću zimu dok ne izgradimo infrastrukturu za čistu i otpornu energetsku budućnost. Predsjednice, znam da će eliminacija ruskog plina koštati Europu, ali to nije samo prava odluka s moralnog gledišta, nego će nam dati i jače strateško uporište‘‘.

Biden je nadodao da je ova kriza ujedno i prilika za investicije u nove tehnologije i rješenja, kako bi se što prije prebacili s fosilnih goriva na obnovljive izvore energije. Amerika će zajedno s Europom raditi i na unaprjeđenju upotrebe čistog obnovljivog vodika kako bi smanjili emisiju CO2, odnosno postigli dekarbonizaciju.

“Dobra vijest je da infrastrukturu koju danas koristimo za plin u budućnosti možemo koristiti za čisti vodik pa su sadašnje investicije ujedno investicije za dekarbonizaciju gospodarstva‘‘.

Oboje su se složili da je učinjen važan korak za izgradnju zelene i klimatski neutralne budućnosti.