AMERIČKI DUŽNOSNICI: Čini se da su projektil ispalili Ukrajinci tijekom obrane od Rusa

Još se istražuje tko je i odakle ispalio projektil koji je pogodio Poljsku pri čemu su dvije osobe poginule.

Izvor: Media servis

Dok su prve informacije govorile o tome da je riječ o ruskom projektilu, američki dužnosnici kažu kako se čini da su ga ispalile ukrajinske snage gađajući ruski projektil.

Američki predsjednik Joe Biden ranije je rekao kako se ne čini da je projektil doletio iz Rusije, ali da moraju točno utvrditi što se dogodilo.

“Malo je vjerojatno da je projektil ispaljen iz Rusije s obzirom na njegovu putanju, ali vidjet ćemo.”

Da projektil nisu ispalili Rusi smatra i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Zbog pada projektila na Poljsku NATO će danas održati hitan sastanak.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru je napisao da Savez kontinuirano prati situaciju te kako je važno utvrditi sve činjenice.

Kako doznaje Reuters pozivajući se na izjave dvojice europskih diplomata, Poljska je aktivirala članak 4 NATO-a.

Taj se članak stavlja na snagu kada članica NATO-a osjeća da je ugrožen njen teritorijalni integritet, neovisnost i sigurnost od strane druge zemlje ili terorističke organizacije.

“Jedna je stvar jasna: Ovo se ne bi dogodilo da nije stravičnih ruskih raketnih napada na Ukrajinu. Nastavljamo podržavati Ukrajinu u obrani od ruske agresije”, napisao je nizozemski premijer Rutte na Twitteru.

Bivši ruski predsjednik i Putinov dugogodišnji saveznik Dmitrij Medvedev je pak na Twitteru napisao: “Incident s ukrajinskim navodnim ‘raketnim udarom’ na poljsku farmu dokazuje samo jedno: vodeći hibridni rat protiv Rusije, Zapad se približava svjetskom ratu”.