ALEMKA MARKOTIĆ: Ne može se cijeli dan imati jedna maska – treba imati dvije, tri na dan

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je da se maske trebaju mijenjati svaka tri sata, ali i ranije, a platnene bi isto trebalo imati dvije-tri dnevno.

”Ne može se nositi cijeli dan jedna maska”, rekla je Markotić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao su u uputama o nošenju maski izuzeća – djeca do dvije godine ne trebaju nositi masku, teški invalidi koji si ju ne mogu sami namjestiti, kao i oni koji imaju teških respiratornih problema pa ne bi s maskom mogli disati.

Markotić je i podsjetila: “Od danas je u zatvorenim prostorima, trgovačkim centrima, svim uslužnim djelatnostima obavezno nošenje maski. Isto tako, sve ono što smo govorili, distanca i higijena, tri stvari koje su iznimno bitne, jednostavne i ne mogu biti jeftinije, a vrlo su uspješne za održavanje jednog normalnog stanja. Ako budemo to sve poštivali, možemo prakticirati novi normalni život, ako ne budemo prakticirali, moramo računati na još strože mjere”.

“Imat ćemo i sankcije ako se pokaže da neka mjera nije prihvaćena…. Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati”, rekao je danas ministar Davor Božinović.

 

Komentiraj