ALEKSIĆ U LICE HDZ-OVCIMA: Pogledajte se i recite sebi tko ste – opet ste nas prevarili

goran aleksić

Goran Aleksić, zastupnik SNAGA-e, danas je u Saboru sasuo u lice zastupnicima HDZ-a i vladajućih jer su prevarili i nisu ispunili obećanje dano udruzi Franak kako će se propisati metodologija za određivanje fiksne kamatne marže u kreditima u kojima ta marža nije ugovorena.

Kolege iz HDZ-a Goran Aleksić prozvao je na način da im je rekao: “Pogledajte se u ogledalo i recite sami sebi tko ste vi”.

Bio je to način da ih podsjeti kako je HDZ krajem 2015., za vrijeme Tomislava Karamarka, obećao riješiti pitanje metodologije, da je obećanje ponovljeno u srpnju prošle godine, za vrijeme premijera Andreja Plenkovića, a onda je dobio Plenkovićev odgovor dkako se to neće riješiti.

“Doista ne znam kako na vaše ponašanje gledaju građani, ja sigurno ne gledam blagonaklono”, bio je jasan Aleksić, ocjenjujući ponašanje HDZ-a i većine.

Na temelju zakona, naglasio je, banke su morale definirati, pa s dužnicima uskladiti i ugovoriti parametre za promjenu kamatne stope, banke to nisu ugovorile, nego su je samovoljno definirale.

Potom, u kolektivnom sudskom procesu, sud donosi pravomoćnu presudu da kamatne stope definirane samovoljnim odlukama banaka ne vrijede i da su nepoštene, ništetne, te da se banke tako ne smiju ponašati.

Podsjetio je i kako je i sam predložio zakon kojim bi se riješilo to pitanje. Dobio je, naglašava, 78 zastupničkih potpisa, ali su ga odbacili i Vlada i Sabor.

“Premijeru sam uputio zastupničko pitanje hoće li i kada pokrenuti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima će se riješiti spomenuta metodologija, a bankama naložiti da moraju nedvojbeno ugovoriti maržu s dužnicima”, kazao je Aleksić.

Premijerov odgovor bio je “jednostavan, birokratski: nemamo u planu ove godine mijenjati taj zakon”, zaključio je zastupnik Aleksić.

Komentiraj