ALEKSIĆ PIŠE PLENKOVIĆU I MARIĆU: Pali ste na moralno dno – želim vam političku propast

Goran Aleksić, bivši saborski zastupnik, čovjek koji se kroz Udrugu Franak, ali i na druge načine, ustrajno bori protiv banaka koje su kreditima u “švicarcima” višestruko pokrale naše građane, ovaj put optužuje i Vladu koja je, kako tvrdi, “zabila nož u leđa 55.000 obitelji koje su putem Suda EU imale šansu dobiti konačno pravnu sigurnost za svoje tužbe”.

Ogorčen, napisao je pismo, koje objavljujemo u cijelosti:

MORALNI SUNOVRAT HRVATSKIH DUŽNOSNIKA…

Nakon izbora 2020. čestitao sam novome-starom premijeru Plenkoviću, i novome-starom ministru financija Mariću na izbornoj pobjedi, i zaželio sam im uspješnost u radu te posebice brigu o zaštiti potrošača.

Svjedoci smo potpunog moralnog potopa Vlade RH koji je uslijedio nakon zahtjeva Suda EU da se Vlada RH očituje o predmetu Suda EU C-567/20.

Danas, 16.5.22., uputio samo premijeru Plenkoviću i ministru Mariću mail poruku sljedećeg sadržaja:

„Poštovani dužnosnici RH,

iskreno sam vam čestitao izbornu pobjedu 2020.

Nisam očekivao da ćete tako bijedno nastupiti prema svojim građanima koji su konvertirali CHF kredite u očitovanju po predmetu C-567/20 na Sudu EU.

Očitovanje koje je u ime Vlade RH poslalo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jest lažni iskaz, a laž se sastoji u tome da je izrečeno kako su se potrošači prihvatom konverzije odrekli svojih prava na sudsko utvrđivanje ništetnosti valutne klauzule CHF odnosno odrekli su se potraživanja na temelju izuzeća ništetnih odredaba, a valutna klauzula CHF pravomoćno je utvrđena ništetnom tek u lipnju 2018. odnosno 2,5 godine nakon konverzije koja je provedena tijekom 2015. i 2016., kada su potrošači uzeli vrapca u ruke, jer golub na grani nije nikome izgledao kao uhvatljiva ptica.

Vi ste vjerojatno jedina Vlada u Europskoj uniji koja je zabila nož u leđa 55.000 obitelji koje su putem Suda EU imale šansu dobiti konačno pravnu sigurnost za svoje tužbe, no Sud EU proglasio se nenadležnim, za razliku od slučaja Milivojević gdje je također bila riječ o ugovoru ugovorenom prije pristupa RH u EU, a zakon o kojemu se radilo donesen je nakon toga.

Vaše opravdavanje u javnosti kako se samo radilo o tomu da ste izrekli kako je zakon u skladu s pravom EU nema apsolutno nikakve veze s pitanjima postavljenima na Sudu EU, ali isto tako nema apsolutno nikakve veze niti s očitovanjem Vlade RH u kojemu se tvrdi da su se potrošači odrekli svojih prava na utvrđivanje punog obeštećenja. Citiram članak 19.e stavak 9. ZIDZPK 102/15 u kojem je izrijekom bilo ZABRANJENO uvjetovati potrošačima bilo kakva odricanja od njihovih prava:

“(9) Ako potrošač prihvati izračun konverzije kredita, vjerovnik neće tražiti dodatne instrumente osiguranja plaćanja, u odnosu na ugovorene, niti postavljati dodatne uvjete potrošaču kojima bi se derogirala njegova druga prava.”

Za razliku od hrvatskih potrošača, poljski i mađarski potrošači upravo su na Sudu EU presudama C-118/17 i C-260/18 dobili pravo potraživati puna obeštećenja nakon njihovih konverzija.

Ne mogu se oteti dojmu da ste svojim očitovanjem, za razliku od Europske komisije koja je potpuno stala na stranu potrošača, uvjetovali da Sud EU odluči kako nije nadležan, mada je morao odlučiti kakve su konzekvence konverzije u odnosu na pravo potrošača da potražuju sve ono što eventualno konverzijom nisu dobili. Sud EU je bio zbunjen različitim gledištima Vlade RH i Europske komisije pa je odlučio ne davati nikakve izravne smjernice nacionalnom sudu u RH, kao što je to učinio u poljskom i mađarskom predmetu.

Sve te obitelji, ako i Vrhovni sud RH bude imao jednaki stav kao i Vlada RH, bit će oštećene 40% u odnosu na sve one potrošače koji NISU konvertirali kredite, a dobili su pojedinačne presude u svoju korist. Tim činom svi vi ste u mojim očima pali na samo moralno dno, zajedno s bankarima lopovima. Nadam se da će vam se to osvetiti na sljedećim izborima.

Srdačan pozdrav, i želim vam političku propast!“