ALEKSIĆ O KLIJENTELIZMU: U Hrvatskoj se ne cijeni stručnost niti rezultat rada

goran aleksić

Na saborskom dnevnom redu danas je izjašnjavanje o amandmanima o Poslovniku, u početku ih je bilo nekoliko stotina, no jučer je postignut kompromis HDZ-a i SDP-a pa je broj osjetno pao, ispod pedeset.

Izvješće: Media servis

No MOST ostaje kod svojih zahtjeva, ali prije svega uobičajene stanke. Glasnović ovoga puta o vjeronauku u školama, Goran Aleksić iz kluba Živi zid – Snaga o klijentelizmu. SDP o poskupljenju struje i mirovinskoj reformi, HDZ i MOST o aktualnoj političkoj situaciji.

Goran Aleksić iz kluba Živog Zida -Snage iskoristio je priliku da promovira knjigu Davorke Budimir o klijentelizmu. Knjiga se bavi klijentelizmom do devedesete. Ništa se nije promijenilo, tada si morao biti član partije, a danas stranke, kaže Aleksić.

“Kada dođe nova vlast, netko se mora maknuti sa bitne funkcije, ali se on makne negdje u zaleđe i dobiva i dalje dobru plaću. I to se množi, množi, množi i množi. I tome nema kraja. I tu je uzrok zašto Hrvatska stagnira. Ne cijeni se stručnost, ne cijeni se rezultat rada. Netko tko je upropastio neko poduzeće, opet se imenuje drugom poduzeću za člana uprav i to traje, traje i traje”, rekao je Aleksić.

MOST-ov Božo Petrov podsjetio je pak da su prije godinu dana poslali prijedlog izbornog zakona. Tvrdi da važeći zakon omogućuje odnarođivanje zastupnika koji se vode političkim oportunitetom te da slušaju stranačko vodstvo umjesto građane koji su ih birali. MOST je predložio tri preferencijalna glasa te da se osuđeni kriminalci ne mogu kandidirati na parlamentarnim izborima.

“Pozivamo sve klubove oporbe i sve zastupnike da nas podrže u ovome zahtjevu, te da prvi zakonski prijedlog koji će opozicija staviti na raspravu bude upravo uređivanje izbora zastupnika u Sabor. To je jedan od temelja našeg demokratskog, ustavnog i političkog poretka”, rekao je Petrov.

SDP-ov Gordan Maras tvrdi da su građani za HDZ samo brojke. Argument mu je potez HEP-a da se snizi prag za ulazak u crveni tarifni model. Za neke će račun narasti i po tisuću kuna , upozorava Maras.

Komentiraj