ALARMANTNO STANJE: Hrvatskoj nedostaje 12.000 medicinskih sestara – sve više odlaze

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara poručio je Vladi da zanimanja medicinskih sestara i tehničara moraju proglasiti deficitarnim i uvesti dodatne obrazovne kvote.

Izvor: Media servis

Upozoravaju – Hrvatskoj nedostaje 12 tisuća sestara i tehničara, 1180 otišlo je raditi izvan Hrvatske, a oni koji su ostali rade na rubu izdržljivosti.

‘Stanje je alarmantno’, istaknula je predsjednica Glavnog vijeća Sindikata Anica Prašnjak.

“Nas će tržište Njemačke i Europe progutati, a mi nismo poduzeli nikakve korake da se zaustavi taj nemili trend”, rekla je Prašnjak.

Zahvaljujući trudu sestra koje su ostale, zdravstvena skrb još uvijek je solidna, nastavlja Prašnjak.

“Svojevremeno kada sam radila na svojoj klinici, jedne subote istovremeno su umirala tri čovjeka, a nas smo bile dvije i jedna doktorica – mlada stažistica. I što ste vi mogli? Jeste mogli istovremeno spasiti tri života? To je mogao bili moj tata ili djed. A ja sama. To vam je bilo prije desetak godina kada je sustav donekle funkcionirao. Mi smo se morale odlučiti od trojice za dvojicu”, prisjetila se Prašnjak.

U Hrvatskoj je prema posljednjim podacima 680 sestara na 100 tisuća stanovnika, dok ih je u Europi 1180. Hrvatske sestre rade za plaću od svega četiri pa do maksimalno osam tisuća kuna, dok je u Europskoj uniji ta cifra minimalno 18 tisuća. Osim povećanja upisnih kvota, Sindikat traži stipendiranje ljudi, plaćanje prekovremenih sati, bolje uvjete rada te stambeno zbrinjavanje.