ALADROVIĆ U SABORU: Korisnicima obiteljskih mirovina dozvoljava se rad na pola radnog vremena

Saborski zastupnici raspravljaju o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju. Prilikom predstavljanja izmjena Zakona, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je naglasio da se mirovinskom reformom od 2019. utrostručio broj umirovljenika koji rade i da Vlada namjerava dodatno proširiti taj krug.

Izvor: Media servis

Ovaj put se radi o izmjenama za korisnike obiteljskih mirovina. Prosječan iznos obiteljske mirovine u lipnju je iznosio 2.094 kune što je manje od prosječnog iznosa mirovine u RH. U većini slučajeva su to udovci i udovice, a njih 27 posto prijeti rizik od siromaštva.

‘‘Stoga se ovim Prijedlogom zakona predlaže da se korisnicima obiteljske mirovine omogući rad do polovice punog radnog vremena, uz istovremeno isplatu mirovina u punom iznosu. Propisuje se da korisnicima obiteljske mirovine u razdobljima zaposlenja ne pripada pravo na najnižu mirovinu. Treba istaknuti da se time, uzimajući u obzir važeći pravni okvir kojim se regulira mogućnost rada korisnika starosne, prijevremene starosne i starosne mirovine za dugogodišnjeg osiguranika, predlože istovjetno reguliranje rada korisnika obiteljske mirovine‘‘, rekao je Aladrović.

Dodao je da bi Zakon stupio na snagu 1. rujna ove godine, jer HZMO mora pravovremeno osigurati tehničke preduvjete i nova programska i organizacijska rješenja. Sredstva su osigurana za ovu godinu, ali su i u projekcijama za proračune za 2022. i 2023. godinu. Otkrio je i kako će to utjecati na prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna.
‘‘Povećat će se rashodi u državnom proračunu u procjenjenom iznosu od 1.47 milijuna kuna u 2021 godine, 46 milijuna kuna u 2022. i 68 milijuna kuna u 2023. godini. Povećat će se i prihodi od doprinosa za mirovinsko osiguranje 2.8 milijuna kuna u 2021. godini, 33.6 milijuna kuna u 2022. godini i 43 milijuna kuna u 2023. godini.”