AKTIVISTI NAKON PRESUDE ZA MADINU: Tražimo ostavke ministra i ravnatelja policije

Nakon što je Europski sud za ljudska prava presudio da je Hrvatska grubo prekršila niz ljudskih prava u slučaju afganistanske djevojčice Madine pred novinare su izašli aktivisti koji su pomagali obitelji i zatražili odgovornost nadležnih za postupanja.

Izvor: Media servis

I dok se tek čeka reakcija vlasti pred novinare su izašli aktivisti. Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije kaže da presuda nije sramota samo za ministarstvo unutarnjih poslova ili policiju već za cijelu državu, građane, a posebno policiju te traže odgovornost.

“Po zapovjednoj odgovornosti tražimo hitnu smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, načelnika uprave za granicu i pomoćnika glavnog ravnatelja Zorana Ničena. Zbog političke odgovornosti od premijera Plenkovića tražimo smjenu ministra unutarnjih poslova Davor Božinovića i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava i onemogućavanje neovisnih međunarodnih istraga. Ovim se ljudima ne može dopustiti da su krivnju svale na ljude najniže u hijerarhiji policije.”

Aktivisti upozoravaju da je europski sud potvrdio sve što su hrvatske institucije propustile od državnog odvjetništva pa sve do Ustavnog suda.

“Presuda Europskog suda za ljudska prava dokazuje da je ministarstvo unutarnjih poslova lagalo kada je tvrdilo da policija nije uzrokovala Madininu smrt. Presuda dokazuje da je ministarstvo unutarnjih poslova lagalo da se protjerivanje nije dogodilo, a da Madina i njezini roditelji nikada nisu bili na hrvatskom teritoriju.”

​Kekuš napominje da, dok se policija nije trudila istraživati što se dogodilo Madini, trudila se otežati posao aktivistima i odvjetnicima. U presudi stoji da su volonteri bili zastrašivani i sudski gonjeni zbog podrške obitelji Madine…

“Ministar Božinović i MUP pokušali su nas zatrašiti tvrdeći da pomažemo u ilegalnom prelasku granice i izjednačavajući nas s krijumčarima. Dobivali smo pozive na obavijesne razgovore u vrijeme već zakazanih konferencija za medije.Osim nas MUP je pokušavao vršiti pritisak i onemogućavati u obavljanju posla i odvjetnicu obitelji Sanju Bezbradica Jelavić.”

CMS-ova pravnica Antonija Pindulić kaže da je sud pronašao kršenje pet konvencijom zajamčenih prava…

“Kako je Hrvatska usred noći kolektivno protjerala majku i šestero djece, kako Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima smrti 6-godišnje djevojčice. Da je istraga zanemarila nedosljedosti u izjavama policajaca. Sud je ocijenio da je Hrvatska nečovječno i ponižavajuće postupala prema djeci te da je odvjetnici onemogućavan pristup strankama.”

Pindulić je zaključila…

“To je sustav koji je izgradila ova vlada. Sustav koji krši ljudska prava izbjeglica, zatim ih obeshrabruje u traženju pravnog lijeka, odvjetnike zastrašuje, a udruge optužuje da lažu.”

Iz udruga kažu da su pobrojali 200-tinjak smrti na hrvatskim granicama, a na pitanje je li se situacija po pitanju push-backa promjenila kažu…

“Ta ilegalna praksa se još uvijek provodi. Nismo upoznati da se išta promijenilo. Izbjeglice se još muči na granicama. Još uvijek ih se protjeruje u susjednu BiH i onemogućava pristup sustavu azila.”