AKO SE UKINE PRIREZ: Dignut ćemo maksimalno stopu poreza na dohodak – najavio je Tomašević

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je što će Grad Zagreb učiniti po pitanju poreza na dohodak, dan nakon predstavljanja poreznih izmjena kojima Vlada ukida prirez jedinicama lokalne samouprave i podiže razinu osnovnog osobnog odbitka.

Izvor: Media servis

”Ako ostane ovakav prijedlog više zakona, Grad Zagreb će morati dići stopu poreza na dohodak na maksimum i za ovu nižu stopu i za ovu veću stopu onako kako je to Vlada predvidjela. I smatramo to nužno zbog ovog ilegalnog deficita koji nam je ostavljen u nasljeđe, a koji moramo vratiti u sljedećih pet godina, a smatramo s druge strane da je to i socijalno pravednije nego da taj manjak prihoda kompenziramo kroz povećanje cijena”.

Kaže da će ovom poreznom reformom Zagreb ugrubo izgubiti oko 40 milijuna eura godišnje, iako za točne podatke čekaju Poreznu upravu da im dostavi zatražene informacije. Istaknuo je da je Zagreb jedini grad koji ima obavezu da u pet godina radi suficit u proračunu, upravo zbog pet godina ilegalnog deficita prethodne vlasti. Objašnjava i da povećanjem stope poreza na dohodak opet neće nadomjestiti gubitak koji će nastati.

”Prvenstveno ćemo kompenzirati to kroz povećanje jedne i druge stope, međutim ni to neće biti dovoljno tako da ćemo oko poskupljenje drugih načina kako da nadomjestimo prihode koji će nam nedostajati govoriti u sljedećim tjednima i mjesecima”.Dodao je da je do sada prirez i porez na dohodak plaćalo 30 posto zaposlenih Zagrepčana s najvećim plaćama pa da i nakon što dignu stopu poreza na dohodak, neće obuhvatiti 70 posto građana.

Za kraj je rekao da je istina da su Gradu Zagrebu porasli prihodi u prošloj godini od poreza, ali tvrdi da su isto tako porasli i rashodi.