AKCIJA ZA POHVALU: Sadi se drveće u Parku Maksimir – odgovor na strašnu oluju

U organizaciji Društva za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) u Parku Maksimir održala se akcija sadnje drveća kao odgovor na nezapamćene oluje koje su pogodile Zagreb u rujnu 2023. gdje je kao posljedica oštećeno više od 10.000 stabala.

Više u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

“Akcija je podržana od strane Greenpeace Hrvatska, Znanstvenika za klimu, Čistećih Medvjedića, mreže Metar do bolje klime te brojnih volonotera. Današnji zajednički napori u poticanju kolektivnog djelovanja u obnovi parka, ali i izgradnji održivih i otpornih zajednica suočenih s posljedicama klimatskih promjena, održali su se u sklopu europskog Klimatskog pakta koji je pokrenut od strane Europske komisije i predstavlja pokret građana Europske unije ujedinjenih oko zajedničkog cilja gdje svaki pojedinac daje svoj doprinos u izgradnji održivije i zelenije Europe.

Zamjenica voditelja Europske Komisije u Hrvatskoj, Andrea Čović Vidović također se pridružila volonterima u sadnji stabala. Istaknula je da Europska komisija želi osvijestiti i osnažiti sve građane u borbi protiv klimatskih promjena kako bi svi zajedno doprinijeli istom cilju do 2050. godine, a to je Europa kao prvi klimatski neutralni kontinent. Podršku je pružila i predsjednica Međunarodnog instituta za klimatske aktivnosti i ambasadorica Klimatskog pakta, Marija Pujo Tadić, te je zajedno s članovima instituta podržala aktivnosti DOOR-a i ciljeve europskog Klimatskog pakta.

DOOR je s velikim zadovoljstvom preuzeo ulogu nacionalnog koordinatora za Klimatski pakt u Republici Hrvatskoj te će u narednom periodu implementirati niz aktivnosti s ciljem jačanja svijesti o važnosti uključenja građana, lokalnih i nacionalnih tijela, u klimatske aktivnosti i projekte koji će doprinjeti efikasnoj zelenoj tranziciji i transformaciji naših zajednica koje će se temeljiti na klimatskoj pravednosti, inkluzivnosti te jednakim prilikama za sve skupine, a osobito one najranjivije. “