AKCIJA USKOK-a I POLICIJE: U tijeku uhićenja u Zadru i Zagrebu povezana s Josipom Rimac

U novoj akciji USKOK-a i PNUSKOK-a uhićene su dvije osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Izvor: Media servis

Prema neslužbenim informacijama radi se bivšoj rektorici zadarskog sveučilišta Dijani Vican i direktoru jedne zagrebačke građevinske tvrtke.

Ova uhićenja navodno su povezana s krakom istrage vezane za Josipu Pleslić ex Rimac.

Sve je kratko prokomentirao ministar pravosuđa Ivan Malenica:

“Ne znam, evo to rade neovisna tijela.”

Dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Koprić smatra kako je zbog ovakvih slučajeva uhićenja bivših dekana vrijeme da se razmisli o promjenama u mehanizmima napredovanja unutar akademske zajednice.

“Naravno da svaki put kada se pojavi neka afera to ruinira ili barem malo škodi tom povjerenju javnosti u akademsku zajednicu. S te strane, možda bi bilo dobro razmisliti o tim mehanizmima i ulaska u akademsku zajednicu i napredovanja. Često su tu kriteriji svedeni na neke mjerljive rezultate u smislu broja objave radova, a manje se pažnje posvećuje tim vrijednostima, poštenju uopće.”

Trenutno traje ispitivanje osumnjičenika, a USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.

Osim Dijane Vican, koja je privedena u Zadru, u Zagrebu je navodno uhićen direktor tvrtke Graditelj svratišta Ante Stanišić.

USKOK je potvrdio uhićenja i provođenje tzv. hitnih dokaznih radnji, poput pretraga, na području Zadra i Zagreba.

Uhićenja i hitne dokazne radnje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om, izvijestilo je tužiteljstvo.

Kako se neslužbeno doznaje, u fokusu istražitelja su građevinski radovi na zadarskom sveučilištu. Proteklih godina ondje je ulagan velik novac, obnovljena je Tehnička škola, uređivan kampus, kuhinja u studentskom domu. Zasad je nejasna Stanišićeva uloga u tome. On se, neslužbeno se doznaje, uredno javljao na sve javne natječaje, ali na njima i nije pobjeđivao.

Istražitelji su odgovore danas potražili i u novom uredu bivše rektorice, gdje su proveli pretragu.

Tijekom poslijepodneva uhićenici bi trebali biti prepraćeni u Zagreb, u sjedište USKOK-a, na daljnju obradu.