AFERA TRESE ŽIVI ZID: Vidio sam jednu kuvertu, progovorio sam da se zaštitim – tvrdi Runtić

Živi zid 1

Teške optužbe pljušte u koaliciji oko Živog zida. Supredsjednik stranke Hrvoje Runtić optužio je vodstvo i Ivana Lovrinovića za pokušaj podmićivanja i prikrivanje donacija.

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku optužbe je odbacio kao pokušaj razbijanja koalicije ‘Jedina opcija‘. Dok Živi zid prijeti Runtiću tužbom za klevetu, on je sve spreman ponoviti istražiteljima.

Kulminacija sukoba u Živom zidu nakon čak 8 osvojenih mandata s partnerima na proteklim izborima. Hrvoje Runtić je nakon Nedjeljnog Jutarnjeg za MS progovorio o neregistriranom novcu u kampanji Živog zida. Tvrdi da su u stožer stizale omotnice s novcem mimo službenog popisa donatora, a sam je svjedočio jednoj.

‘‘Znam za jedan put. Znam da se šuškalo i pričalo, ali ono što sam vidio, to je jedan put, jednu kuvertu. Ne mogu govoriti ništa više o tome, to moramo rješavati na državnim institucijama. Izašao sam u medije baš zbog toga da se zaštitim, nakon što sam dosta dugo razmišljao što uopće činiti. Jer s onim što znam ne mogu dalje u toj priči. Znači, izašao sam u medije da se zaštitim, jer jasno je kako takve stvari funkcioniraju. Kada si sam i kada si tiho, onda ti svatko može prijetiti‘‘.

Runtić je optužio vodstvo Živog zida – Sinčića, Palfi i Pernara za pokušaj mita preko Ivana Lovrinovića i PR-ovca njegove stranke. Našli su se u kafiću na istoku Zagreba.

‘Znači, pozvan sam da sutradan dođem u stožer i potpišem ugovor po kojem bih dobio nakon kampanje 100 tisuća kuna na svoj račun za sve što sam radio. I kada potpišem ugovor dobio bih 500 eura na ruke, pa bi svaki tjedan kroz iduća četiri tjedna dobivao tako po 500 eura. Međutim, nisam pristao na to zato što nisam ni ušao u ovu priču zbog toga da zarađujem nekakav novac. Niti sam ga zarađivao. Iako su sad, vidim, krenuli u hajku na mene‘‘.

Ivan Lovrinović na pozive danas ne odgovara. U priopćenju Hini odbacio je Runtićeve optužbe, smatrajući ih smiješnima. Ističe da je Runtić očito postao najslabija karika Živog zida preko koje se pokušava destabilizirati koalicija nakon izvrsnog izbornog rezultata.

Ivan Vilibor Sinčić nije želio komentirati, već uputio na prozvanog PR-ovca iz Promijenimo Hrvatsku. Nikša Sršen je za MS odbacio Runtićeve tvrdnje.

“U svakom slučaju toga ničega nije bilo, nikakvog mita, bože sačuvaj, ili bilo čega. Tako da u sljedećim danima uz konzultacije s kolegama iz Promijenimo Hrvatsku svakako ćemo reagirati na to. Ali dozvolite da se prvo mi nađemo i da vidimo dokle to ide sve. Jer ovo je nečuveno‘‘.

Živi zid je putem Facebooka najavio sudski epilog.

“Nikada nijedan član Glavnoga odbora Živog zida nije reagirao na stotine laži koje su kolale niti se itko upuštao u pravne bitke. Ali došlo je vrijeme kada se na sudu moraju rješavati klevete, jer očito napadi neće stati i očito se Živi zid mora uništiti.‘‘

Uz ispriku biračima, na svom Facebook profilu objavili su i presliku presude Runtićeve partnerice Mihaele Varga po kojoj je tužitelju iz Zadra morala vratiti 40 tisuća kuna s kamatama pozajmice. Runtić objašnjava kako se radilo o poslovnom odnosu koji s ovom pričom nema nikakve veze. Zbog otvorenog lova na vještice, kaže, i on će reagirati tužbama za klevetu.

Evo što su rekli iz Živog zida o Runtiću – pročitajte OVDJE.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!