AFERA “SUHI LED”: Bivši zagrebački pročelnik Šostar nepravomoćno dobio 4 godine zatvora

Četiri godine zatvorske kazne, oduzimanje milijun eura, čitavog niza nekretnina i automobila – nepravomoćna je presuda bivšem zagrebačkom pročelniku za zdravstvo Zvonimiru Šostaru zbog sudjelovanja u aferi ‘suhi led‘, u kojoj je proračun Grada Zagreba oštećen za 5,2 milijuna eura preko fiktivnog čišćenja ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Izvor: Media servis

Nepravomoćno su krivima proglašeni i bivša stručna savjetnica iz gradskog ureda za zdravstvo Mirta Lončar koja je dobila uvjetnu kaznu zatvora na 5 godina, dok je direktor tvrtke specijalizirane za čišćenje suhim ledom Davor Ljubić dobio 6,5 godina zatvora. Dio obrazloženja presude sutkinje Županijskog suda u Zagrebu Rahele Valentić koju prenosi HRT:

“Kako i na temelju čega čišćenje klimatizacijsko-ventilacijskih sustava u sportskim dvoranama u Gradu Zagrebu započelo jednom navodno revolucionarnom i vrlo skupom metodom takozvanim suhim ledom i kako je moguće da je navodno čišćenje tih dvorana tom metodom trajalo gotovo osam godina, tijekom kojih je uglavnom pročišćen proračun Grada Zagreba.

Nitko nije pitao u Gradu Zagrebu, ali je pitao USKOK koji je na kraju obavio ‘‘temeljito čišćenje‘‘ i kontrolu ovog posla i u ovom predmetu proveo doista kvalitetnu i besprijekornu istragu‘‘.

Na nepravomoćnu presudu se osvrnuo zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević:

“Tužbe koje idu od USKOK-a za sudske postupke koji se vode i za koje se tvrdi da je Grad Zagreb oštećen, pratim te optužbe s imovinsko-pravnim zahtjevom prema Gradu Zagrebu. Ako ova nepravomoćna presuda bude potvrđena, Grad Zagreb će jako stajati da dobije samo za ovaj slučaj 38 milijuna kuna plus kamate, nazad na svoj gradski račun. To je samo jedan u nizu tih postupaka koje pratimo s imovinskim zahtjevom za obeštećenje Grada Zagreba‘‘