AFERA ŠTANDOVI: Ponovo bez odluke o optužnici protiv Bandića zbog pogodovanja udruzi “U ime obitelji”

Milan Bandić 1

Zagrebački Županijski sud ponovo je odlučivao o osnovanosti ranije odbačene optužnice protiv Milana Bandića kojom ga se tereti za pogodovanja udruzi “U ime obitelji”.

Prvu optužnicu za tzv. aferu štandovi optužno vijeće odbacilo je u srpnju prošle godine zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela.

No, Vrhovni je sud u svibnju prihvatio Uskokovu žalbu i vratio predmet na ponovno odlučivanje. Uskok Bandića tereti da je udruzi “U ime obitelji” priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Posljednja sjednica optužnog vijeća zakazana za kraj kolovoza odgođena je zbog neuredne dostave poziva suoptuženiku, prenosi Media servis.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo je prijedlog Bandićeve obrane da se u aferi Štandovi iz spisa kao nezakoniti izbace iskazi svjedoka saslušanih u USKOK-u bez prisutnosti odvjetnika.

Odvjetnica Jadranka Sloković najavljuje žalbu Vrhovnom sudu, koji u pravilu odbija takve prigovore.

“Smatramo da je to povreda prava na dobru obranu i kao što znate da dosta dugo forsiramo takav stav. Za sada nam Županijski Vrhovni sud takve prijedloge odbijaju, međutim mi smatramo da se i u kaznenom pravu dosta stvari mijenja, tako se mijenjaju i određeni stavovi. To će jedan dan biti dobar argument na sudu u Strassbourgu, s obzirom da on smatra da to predstavlja povredu prava na pravično suđenje”, rekla je Sloković.

No tužiteljstvo taj manevar obrane smatra odugovlačenjem postupka, kazao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković.

Milan Bandić u ovom je slučaju optužen zajedno s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac.