AFERA REMORKER: Premilovac detaljno o tijeku ‘pranja‘ novca iz HGK

nadan vidošević

Na suđenju Nadanu Vidoševiću i suoptuženima za višemilijunsku štetu u aferi Remorker svjedočio je ključni svjedok optužbe Igor Premilovac.

Izvješće: Media servis

Vlasnik istoimene češke tvrtke ostao je pri svom iskazu iz istrage u kojoj je bivšeg šefa Hrvatske gospodarske komore označio kao organizatora izvlačenja novca iz Komore i vraćanja u Hrvatsku preko tvrtke Remorker. Premilovac se prisjetio početka operacije, spomenuvši Davora Komeričkog, koji je kao i on, sve priznao i nagodio se s tužiteljstvom za blažu kaznu.

‘‘Komerički me prije dosta vremena pitao bi li ja bio spreman pisati po njegovoj uputi neke račune i ugovore za HGK i donijeti keš, nakon što uplate budu izvršene po tim ugovorima. Rekao sam da vrlo rado i tako smo krenuli surađivati‘‘, ispričao je.

Premilovac se kao prvi pozvani svjedok na suđenju Vidoševiću detaljno prisjetio i financijskog tijeka ‘pranja novca‘. ‘‘Poduzeće Remorker je prije dosta vremena otvorilo račun u Austriji u Leibnitzu i to je bio način na koji se dolazilo do keša. Naime, neko od hrvatskih poduzeća pod mojom, ajmo reći kontrolom, kupilo bi devize od Zagrebačke banke. Onda bi te devize poslalo na račun Remorkera. U međuvremenu, naručio bi keš u austrijskoj banci, otišao po njega, donio ga nazad u Zagreb i predao ga Dadi Komeričkom‘‘, rekao je Premilovac.

Komerički je ranije USKOK-u rekao da je preuzeti novac davao Zdenki Peternel, dugogodišnjoj Vidoševićevoj najbližoj suradnici. Osim iz HGK, na isti je način preko računa Premilovčeve firme, sjedao i novac HAC-ovih podizvođača.

Vidošević od početka tvrdi da nije kriv, dok tužitelji sumnjaju u nezakonito porijeklo njegove imovine, točnije čak 39 milijuna kuna.