AFERA PLJAČKE INA-e: Škugoru, Husiću i Šurjaku produžen istražni zatvor

Županijski sud u Zagrebu odlučio je za još 15 dana produljiti istražni zatvor trojici osumnjičenih u aferi INA – Damiru Škugoru, Goranu Husiću i Josipu Šurjaku.

USKOK ih sumnjiči za zločinačko udruženje, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u tom nedjelu i pranja novca. U toj je aferi nezakonitom preprodajom plina INA oštećena za više od milijardu kuna.

Osumjičenima je istražni zatvor produljen jer u procesu još nisu ispitani svi svjedoci, javlja HRT. Damir Škugor u pritvoru ostaje zbog opanosti od utjecaja na svjedoke. Kod Gorana Husića i Josipa Šurjaka postoji mogućnost utjecaja na svjedoke, ali postoji obveza blokiranja sredstava njihove tvrtke u Mađarskoj, što dosad nije učinjeno.

Podsjetimo, bivši direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik HOK-a Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić uhićeni su prije mjesec dana pod sumnjom da su preprodajom plina Inu oštetili za više od milijardu kuna. Dane Škugor i Marija Ratkić pušteni su da se brane sa slobode.

Protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za preko 90 mil. kn, a Josip Šurjak za 68,9 mil. kn. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još preko 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti. Osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 mil. kn. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena Ini i veća.