AFERA MOL – KARAMARKO: “Ovo je potencijalni sukob interesa”, kaže Orešković iz Povjerenstva

dalija orešković

Nakon objave Nacionala da je MOL-ov savjetnik Jozo Petrović poslovao s tvrtkom Karamarkove supruge, oglasilo se Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

U ovoj fazi, objasnila je predsjednica Dalija Orešković, ne postoji povreda zakona.

Sama činjenica da je tvrtka supruge prvog potpredsjednika Vlade poslovala s konzultatima MOL-a, nije sporna, objasnila je u razgovoru za Media servis Dalija Orešković.

“Nije sporno i nije zabranjeno. To samo ukazuje da postoji određena interesna povezanost koja može ugroziti objektivnost donošenja odluka i narušiti povjerenje građana u objektivnost donošenja odluka”, objašnjava Orešković.

Povjerenstvo će reagirati ukoliko se pokaže da postoje odluke koje su već donesene, a koje ukazuju na sukob interesa.

“Ako se naknadno utvrdi da je u procesu donošenja odluka, gospodin Karamarko propustio pravilno upravljati ovom situacijom potencijalnog sukoba interesa, e tada će Povjerenstvo i bez da nas na to bilo tko upozorava, provoditi postupak i utvrditi ono što pripada u naš djelokrug rada”, rekla je predsjednica Povjerenstva.

U ovoj fazi, objasnila je, Povjerenstvo može postupati samo ako dužnosnik, odnosno gospodin Karamarko, sam od Povjerenstva zatraži upute kako postupati u ovoj situaciji potencijalnog sukoba interesa.

Komentiraj