AFERA LAŽNE FOTOGRAFIJE: Vidio sam ih sedam, ili osam iz mobitela – kaže Jelinić

Podijelite članak

Ministrica kulture Nina Obuljen, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik Živog zida Branimir Bunjac te glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić, gostovali su u emisiji Otvoreno, a tema su bile lažne fotografije kojima se pokušalo kompromitirati ministra Tomislava Tolušića.

Berislav Jelinić, glavni urednik Nacionala je rekao kako su fotografije  nuđene i drugim medijima: “Njih to nije zanimalo, a mene je zanimalo. Osoba je donijela isprint, a kada sam pokazao interes, a potom sam na sticku dobio dvije fotografije. Vidio sam sedam ili osam fotografija iz mobitela. Izvoru sam rekao da je to priča kako god se okrene i da moram provjeriti o čemu se tu radi… Znam tko je to donio, ali moram čuvati novinarski izvor pod svaku cijenu. Bilo je dosta onih kojima je bilo žao što fotografije nisu autentične. Tomislav Tolušić radi svoj posao tako da izaziva dosta bure, to je čovjek kojega kritiziraju s raznih strana…”

“Ovdje se govori o falsifikatu koji je trebao teško inkriminirati potpredsjednika hrvatske Vlade. Da se to dogodilo, to bi ulazilo u školsku definiciju kako danas definiramo dezinformacije, poglavito ako je iza toga nije samo osoban interes, već udarac na instituciju potpredsjednika vlade”, smatra ministrica kulture Nina Obuljen.

Zlatko Hasanbegović ističe za HRT da su se jednim udarcem ubile dvije muhe. Tolušić je “dobio poseban status” u HDZ-ovskim previranjima koja nas očekuju. Također, stvorena je društvena psihoza putem koje se treba provesti briselska direktiva koja ima za cilj, a to je uvođenje cenzure. “Imamo jedan politički tjednik koji nastupa s elementima subverzije, manipulacije, različitim obavještajnim i paraobavještajnim podacima i sada imamo slučaj da je do gospodina Jelinića došao materijal, za koji tvrdi da je uoči samog objavljivanja egzaktno ustanovio da je falsificiran. Ako je to tako, zašto ste to objavili? Koja je svrha objavljivanja nečega što je lažno. Pa boriti se protiv lažnih vijesti se može jedino njihovim neobjavljivanjem”.

Jelinić je rekao da je objavio vijest jer za nju postoji nedvojben javni interes. “Ne želim polemizirati s vama, vaši zaključci su na razini vaše aktualne političke relevantnosti u Hrvatskoj”.

“Doista je smiješno da nas Vlada koja svakodnevno proizvodi lažne vijesti nas vodi u borbu protiv lažnih vijesti”, kaže Branimir Bunjac iz Živog zida.”Premijer bi trebao prvo ‘zalijepiti flaster na usta’ svojim ministrima jer svaki dan proizvode lažne vijesti. Imate obećanja oko INA-e, F-16 ili najavu ministra Butkovića da će se ukinuti mostarina na Krku do Nove godine, a to se ništa nije dogodilo. Ovo je unutarstranački obračun u HDZ-u. To je kontinuitet nastavka jednih te istih metoda…”

Bunjac dodaje da je jedan od Tolušićevih vozača uhapšen u “aferi SMS”, koja je vezana uz takozvanu elitnu prostituciju. Kaže da je ovo samo nastavak i da treba raščistiti. Je li se gospodin Tolušić našao slučajno u aferi Varga – Curić? To treba raščistiti.

Hasanbegović nadalje tvrdi da je ovo sve poslužilo za stvaranje ozračja kako bi se prihvatio novi zakon o suzbijanju lažnih vijesti, a zapravo uvela cenzura. Prema njegovom viđenju, sve dolazi iz Bruxellesa, tvrdi zastupnik Nezavisnih za Hrvatsku jer “tamošnja oligarhija više ne može manipulirati javnim mnijenjem”.

 

Komentiraj