AFERA JANAF KAO TRAKAVICA: Zašto se aktere nije odmah uhitilo – je li netko štitio kampanju bivše predsjednice?

Jakov Kitarović, suprug tadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, navodno je, kako piše tjednik Nacional, nazočio spornoj primopredaji kada je, po tvrdnjama DORH-a, šef Janafa Dragan Kovačević primio mito.

”DORH je sve to znao, mogao je osumnjičene uhvatiti na djelu, ali iz političkih razloga nije želio upasti u ‘klub’ šefa Janafa”, piše Nacional. Kažu i da posjeduju dokument koji otkriva da je DORH u toj aferi izveo prvorazrednu političku manipulaciju i zataškao da je korupcijska hobotnica oko Janafa dosezala do štićenih osoba.

Nedavno je i predsjednik Zoran Milanović rekao kako mu u istrazi nije sve jasno. Rekao je i da je s Kovačevićem ručao prije nekoliko mjeseci. To bi moglo značiti da je i sam šef države upao u mjere praćenja sudionika afere. Predsjednik Milanović je rekao zašto upleteni u aferu nisu odmah uhićeni, ako su znali da će doći do davanja 2 milijuna kuna mita.

Vlatko Cvrtila, stručnjak za takva pitanja, pak tvrdi kako predsjednik nije trebao znati a niti ga je SOA morala službeno obavijestiti da je u društvu prisluškivane osobe.

Podsjećamo kako se davanje mita, po tome kako navodi USKOK, dogodilo 11. studenoga 2019. godine, a to je bio dan kad je je predstavljena kandidatura Kolinde Grabar-Kitarović za drugi mandat. Očito je procjena bila da se ne ide u uhićenja kako se ne bi naštetilo kandidaturi.

“Da se tada dogodilo uhićenje, moralo bi očito biti uhićeno dvadesetak osoba koje su tada bile u klubu, a među njima i Jakov Kitarović. Ispred Kluba je bila policijska tajna pratnja, oni su mogli snimajući taj prostor izvana (kako su i snimili dolazak Peteka) mogli su utvrditi da je ondje i pratnja Jakova Kitarovića, supruga tadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović”, rekla je novinarka Nacionala Orhidea Gaura, komentirajući aferu Janaf za N1.

“Hoće li istraga propasti ako se ne dokaže gdje je novac završio, zašto USKOK nije upao u Klub, samo su neka od pitanja koja se nameću”, govori novinarka Nacionala. “Mi ne znamo što je bilo u toj vreći, da je USKOK upao unutra znali bismo… USKOK je mogao djelovati”, kaže.


Komentiraj