AFERA INA-MOL: Ivo Sanader i Zsolt Hernadi proglašeni krivima

Na zagrebačkom Županijskom sudu objavljena je nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu i čelniku MOL-a Zsoltu Hernadiju za primanje, odnosno davanje mita u aferi INA – MOL.

Podsjetimo, suđenje je ponovljeno, a počelo je u listopadu prošle godine. Sanader se nije pojavio na izricanju presude.

Sanader je tada ponovno odbacio sve optužbe.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u INA-i tereti ga se i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz INA-e.

Podsjećamo kako Sanader, koji je od travnja na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska, nije bio na završnim govorima.

Oporavljao se od operacije pa se završni dio suđenja vodio u njegovoj odsutnosti.

Ponovljeno suđenje u aferi Ina-MOL zatražio je Ustavni sud ukidajući prvu presudu Sanaderu.

U prvom postupku Sanader je pravomoćno osuđen na osam i pol godina, a osim za primanje mita od Hernadija tada mu se sudilo i za ratno profiterstvo u slučaju Hypo, odnosno primanje provizije od te banke koja je Hrvatskoj odobrila kredit u vrijeme Domovinskog rata.

Za to je na ponovljenom suđenju osuđen na 2,5 godine, ali mu se u kaznu uračunalo vrijeme prvedeno u pritvoru pa više nije morao u zatvor.

Potom je završio u zatvoru u travnju jer mu je Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska pa je i presudu u aferi Ina-MOL dočekao iza rešetaka.