AFERA HYPO: Sanader proglašen krivim – dobio dvije godine i 6 mjeseci

Podijelite članak

ivo sanader

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Jasna Galešić proglasila je Ivu Sanadera, bivšeg premijera i predsjedniku HDZ-a krivim za primanje mita od austrijske Hypo banke i ratno profiterstvo.

‘”Iskoristio je svoj položaj i ovlasti te počinio djela protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva. Za kazneno djelo protiv službene dužnosti i ratnog profiterstva izriče mu se kazna zatvora u trajanju od 2 godine i šest mjeseci. U kaznu se ubraja i vrijeme provedeno u pritvoru. U državni proračun mora vratiti imovinsku korist koju je protupravno pribavio, dakle 3,6 milijuna kuna. U roku od 15 dana kad presuda postane pravomoćna dužan je podmiriti troškove postupka u iznosi od 6452 kuna, odnosno ukupno 11,542 kune”, rekla je sutkinja, te dodala: “Ova presuda ima presedansko značenje jer se radi o prvoj presudi za ratno profiterstvo”.

Podsjećamo, u aferi Hypo Sanadera se teretilo da je u ratno doba kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju tešku 3,6 milijuna kuna od Hypo banke nakon što je ta banka odobrila Hrvatskoj kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Zbog tog slučaja terećen je i kao ratni profiter, a on je tijekom suđenja ponavljao da to nije istina, a na kraju suđenja rekao: “Tvrdim pred hrvatskom javnošću da nisam ratni profiter”.

“Ovo je znatna i nesrazmjerna imovinska korist, Sanaderu bi u to vrijeme trebale 64 godine da zaradi taj novac kojeg je dobio provizijom. Olakotne okolnosti su mu da dosad nije pravomoćno osuđen, da je sudionik Domovinskog rata, oženjen i otac dvoje djece. Otegotna okolnost mu je da je kao zamjenik ministra trebao štititi državne interese. Ovom presudom se odražava i snažna osuda društvene zajednice”, rekla je sutkinja.

Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a Ivo Sanader ima se pravo žaliti Vrhovnom sudu.

Podsjećamo, u tom je slučaju Sanader već bio osuđen 20. studenoga 2012. na 3,5 godina zatvora, odnosno na jedinstvenu kaznu od 8,5 godina jer su mu sudili u isto vrijeme i za aferu Ina-MOL (za primanje mita od direktora MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini), za koju je dobio 7,5 godina.

Ustavni sud je 2014. ukinuo tu prvu osuđujuću presudu u slučaju Hypo, koja je ujedno i prva presuda za ratno profiterstvo.

Zaključak je bio da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Ustavni je sud tada zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

PISALI SMO:

PRESUDA ZA SLUČAJ HEP – DIOKI: Ivo Sanader i Robert Ježić oslobođeni – čitajte OVDJE.

Komentiraj