AFERA HNB: Institucija odbacuje optužbe, oporba traži ostavke čelnika

Prema pisanju Indexa 40-ak zaposlenika HNB-a posljednjih 20 godina trgovalo je dionicama i obveznicama banaka koje nadziru, među kojima navode i guvernera Borisa Vujčića te njegovu zamjenicu Sandru Švaljek.

Izvor: Media servis

Iz HNB-a nam ističu da je sve rađeno po zakonu, a saborska oporba u to ne vjeruje pa su učinjeni već neki koraci za rasvjetljavanje monetarne politike u HNB-u.

Na objavu Indexa o potencijalnim kaznenim djelima zlouporabe povlaštenih informacija aktualnog vodstva HNB-a i tvrdnje da su kršili zakone, iz te institucije za Media servis opovrgavaju navode.

Naime iz HNB-a su nam poručili da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu. Objašnjavaju da je Vujčić imao i prodao dionice dok još nije stupio na snagu Zakon o HNB-u, a za Švaljek ističu da je 2012. bila članica Savjeta HNB-a i da ne postoji takvo zakonsko ograničenje da ne može imati obveznice. No oporbeni saborski zastupnici ne padaju na ‘rekla, kazala’.

MOST-ov član saborskog Odbora za financije i proračun Zvonimir Troskot za Media servis:

”Poslao sam hitan zahtjev za održavanjem sjednica Odbora za financije i proračun gdje bi bili pozvani i guverner Vujičić i gospođa Švaljek gdje bi se onda ispred Odbora, ali i pred cijelom javnosti izjasnili o svim otkrićima do kojih je došao Index. To nije samo neetičko djelovanje, nego je riječ čak i potencijalnim kriminalnim djelima koja treba istražiti”, istaknuo je Troskot.

Platforma Možemo ovu aferu karakterizira kao veća od bilo koje dosadašnje afere pa čak i Borg afere. Očekuju da guverner i viceguvernerka podnesu ostavke, ali i svi članovi Savjet HNB-a. A kako se iz njihovih obrazloženje iščitava suprotno, Ivana Kekin najavljuje:

”Tražit ćemo u Saboru razrješenje članova Savjeta HNB-a. Dakle mi smatramo da propuštanje nadzora i zabrane insajderskog trgovanja, dakle trgovanja na temelju povlaštenih informacija spada u tešku povredu dužnosti te da guverner nije spriječio zlouporabu položaja dužnosnika i zaposlenika Hrvatske narodne banke”, rekla je Kekin.

Dodala je i da očekuju reakciju DORH-a, ali da iz dosadašnjeg iskustva toj instituciji ne vjeruju pa će upoznati s ovim slučajem Europsku komisiju, Europsku središnju banku i Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj. Urša Raukar se osvrnula na objašnjenje HNB-a da su Vujčić i Švaljek trgovali dionicama, odnosno obveznicama, prije nego što je Zakon o HNB-u stupio na snagu.

“Zakon o tržištu kapitala i Kazneni zakon vrlo jasno već u to vrijeme određuju zabranu trgovanja povlaštenim informacijama i zabranjuju bilo kakve radnje u kojima povlaštene informacije imaju za rezultat vlastiti privatni probitak”, rekla je Raukar.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin za Media servis kaže da se radi o potencijalnom sukobu interesa, ali i kršenju odgovornosti dužnosnika HNB-a. ”Kontrolirati nekoga, a istovremeno držati njegove vrijednosne papire. To naprosto ne ide jedno s drugim”, rekao je.

”Smatram da ovdje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba ispitati postoji li sukoba interesa, a meni se na temelju onoga što je objavljeno čini da postoji. Također savjet Hrvatske narodne banke treba ispitati postoje li okolnosti za razrješenje njegovih članova”, istaknuo je Grbin.

​Pokušali smo dobiti i komentar iz Hrvatske udruge banaka, ali su nam poručili da nemaju dovoljno informacija pa ni komentara na ovu temu.