AFERA HNB: Institucija odbacuje optužbe, oporba traži ostavke čelnika

Prema pisanju Indexa 40-ak zaposlenika HNB-a posljednjih 20 godina trgovalo je dionicama i obveznicama banaka koje nadziru, među kojima navode i guvernera Borisa Vujčića te njegovu zamjenicu Sandru Švaljek.

Izvor: Media servis

Iz HNB-a nam ističu da je sve rađeno po zakonu, a saborska oporba u to ne vjeruje pa su učinjeni već neki koraci za rasvjetljavanje monetarne politike u HNB-u.

Na objavu Indexa o potencijalnim kaznenim djelima zlouporabe povlaštenih informacija aktualnog vodstva HNB-a i tvrdnje da su kršili zakone, iz te institucije za Media servis opovrgavaju navode.

Naime iz HNB-a su nam poručili da Vujčić i Švaljek nisu prekršili ni jednu zakonsku odredbu. Objašnjavaju da je Vujčić imao i prodao dionice dok još nije stupio na snagu Zakon o HNB-u, a za Švaljek ističu da je 2012. bila članica Savjeta HNB-a i da ne postoji takvo zakonsko ograničenje da ne može imati obveznice. No oporbeni saborski zastupnici ne padaju na ‘rekla, kazala’.

MOST-ov član saborskog Odbora za financije i proračun Zvonimir Troskot za Media servis:

”Poslao sam hitan zahtjev za održavanjem sjednica Odbora za financije i proračun gdje bi bili pozvani i guverner Vujičić i gospođa Švaljek gdje bi se onda ispred Odbora, ali i pred cijelom javnosti izjasnili o svim otkrićima do kojih je došao Index. To nije samo neetičko djelovanje, nego je riječ čak i potencijalnim kriminalnim djelima koja treba istražiti”, istaknuo je Troskot.

Platforma Možemo ovu aferu karakterizira kao veća od bilo koje dosadašnje afere pa čak i Borg afere. Očekuju da guverner i viceguvernerka podnesu ostavke, ali i svi članovi Savjet HNB-a. A kako se iz njihovih obrazloženje iščitava suprotno, Ivana Kekin najavljuje:

”Tražit ćemo u Saboru razrješenje članova Savjeta HNB-a. Dakle mi smatramo da propuštanje nadzora i zabrane insajderskog trgovanja, dakle trgovanja na temelju povlaštenih informacija spada u tešku povredu dužnosti te da guverner nije spriječio zlouporabu položaja dužnosnika i zaposlenika Hrvatske narodne banke”, rekla je Kekin.

Dodala je i da očekuju reakciju DORH-a, ali da iz dosadašnjeg iskustva toj instituciji ne vjeruju pa će upoznati s ovim slučajem Europsku komisiju, Europsku središnju banku i Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj. Urša Raukar se osvrnula na objašnjenje HNB-a da su Vujčić i Švaljek trgovali dionicama, odnosno obveznicama, prije nego što je Zakon o HNB-u stupio na snagu.

“Zakon o tržištu kapitala i Kazneni zakon vrlo jasno već u to vrijeme određuju zabranu trgovanja povlaštenim informacijama i zabranjuju bilo kakve radnje u kojima povlaštene informacije imaju za rezultat vlastiti privatni probitak”, rekla je Raukar.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin za Media servis kaže da se radi o potencijalnom sukobu interesa, ali i kršenju odgovornosti dužnosnika HNB-a. ”Kontrolirati nekoga, a istovremeno držati njegove vrijednosne papire. To naprosto ne ide jedno s drugim”, rekao je.

”Smatram da ovdje Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba ispitati postoji li sukoba interesa, a meni se na temelju onoga što je objavljeno čini da postoji. Također savjet Hrvatske narodne banke treba ispitati postoje li okolnosti za razrješenje njegovih članova”, istaknuo je Grbin.

​Pokušali smo dobiti i komentar iz Hrvatske udruge banaka, ali su nam poručili da nemaju dovoljno informacija pa ni komentara na ovu temu.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!