AFERA FIMI MEDIA: Sud odlučio – Sanader, Barišić i Pavošević krivi – odgovoran i HDZ!

Županijski sud u Zagrebu danas je objavio nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi Media.

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici nisu bili na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u Krapinskim Toplicama.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda presudu je objavilo nakon što su na posljednjih nekoliko rasprava obrana i optužba iznosili svoje završne govore.

U aferi Fimi medija, koju su mediji odmah na početku prozvali majkom svih afera, osim Sanadera, optužen je i HDZ, kao prva politička stranka koja je završila na optuženičkoj klupi.

Ivo Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević krivi su, a HDZ je odgovoran. Podsjetimo, Ivu Sanadera teretilo se da je organizirao izvlačenje novca iz državnih institucija preko tvrtke Fimi media te da je sebi pribavio 15, 2 milijuna kuna, dok se HDZ teretio za pribavljanje nepripadajuće imovinske koristi od 24,2 milijuna kuna.

“Prvooptuženi Sanader organizirao je grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi”, navodi se u obrazloženju presude koju je čitala sutkinja Irena Kvaternik.

“U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljanja imovinske koristi, Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišić ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8 milijuna kuna iskorišteno je za financiranje HDZ-a”.

“Od 24 milijuna kuna, osam je otišlo u HDZ, dio je dan Sanaderu za put u SAD, te za odijela”, govori sutkinja. Sanader je dobio 8 godina zatvora, a uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom. HDZ je odgovoran što je od 2005. do 2009. kaznenim djelima Sanadera i Pavošević pribavio sebi nepripadno dobit od 14 milijuna kuna.

Mladen Barišić dobio je jedinstvenu kaznu od 2 godine i 10 mjeseci, a Branka Pavošević dobila je godinu i 4 mjeseca.

HDZ je dobio kaznu od 3 milijuna i 500 tisuća kuna i oduzimanje imovinske koristi od 14 milijuna kuna.

Ovaj postupak jedan je od najdugovječnijih, jer je prošlo gotovo cijelo desetljeće otkako je USKOK pokrenuo istragu i od riječi bivšeg šefa HDZ-a i Vlade Ive Sanadera: ”Ja sam svoju dionicu odradio, sad je red na nekom drugom. Tako vam je to u životu”.

Njegova dionica je prestala 1. srpnja 2009. u Banskim dvorima, a nastavilo se češljanje svega što je u toj dionici radio. USKOK ga tereti da je sebi i HDZ-u iz javnih poduzeća priskrbio više od 70 milijuna kuna.

U međuvremenu je Sanader pokušao pobjeći iz zemlje, u tome nije uspio pa se godinama povlači po sudovima. Prvom nepravomoćnom presudom proglašen je krivim zbog izvlačenja novca preko računa za fiktivne usluge s marketinškom agencijom Fimi Media.

Dobio je 9 godina zavora, a na tom suđenju i HDZ je proglašen krivim te im je određena kazna od pet milijuna kuna i vraćanje 24 milijuna kuna nepripadajuće imovinske koristi.

Vrhovni sud tu je odluku poništio, a uskoro ćemo doznati kakva će biti druga nepavomoćna presuda i što će to značiti za budućnost trenutno vladajuće stranke.

Odgovori