AFERA DNEVNICE: Suci se u slučaju Tomislava Sauche nisu držali zakona?!

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Nakon odbacivanja proširenja istrage protiv Tomislava Sauche postavilo se pitanje je li to politička trgovina ili obični propust USKOK-a? Što god da je odgovor, slučaj je pokazao i da se suci dosad nisu držali zakona.

Izvješće: Lana Ružičić

Slučaj nezavisnog zastupnika Tomislava Sauche koji je spasio ministra Zdravka Marića ne prestaje intrigirati. USKOK je tražio proširenje istrage, a sudac Oliver Mittermayer im je to srušio iz proceduralnih razloga. Naime, novi zakon ne poznaje termin proširenja istrage. Je li USKOK ofrlje napisao zahtjev slučajno ili namjerno?

Kako bilo, sudac je rekao ne. Pravni se stručnjaci i odvjetnici uglas slažu da je postupio pravilno, u skladu sa zakonom. To je otvorilo novo pitanje, kako to da se suci dosad nisu držali zakona. Glasnogovornik Zagrebačkog županijskog suda Krešimir Devčić za Media servis objašnjava.

“Činjenica je da smo u starom Zakonu o kaznenom postupku imali taj institut proširenja istrage, pa se inercijom i praksom od ranije to primjenjivalo i u sadašnjem vremenu, vremenu novog Zakona o kaznenom postupku”, rekao je glasnogovornik Devčić.

Dakle, sudac se ne pridržava zakona jer se eto nije sjetio da se zakon promijenio. Može i jedno i drugo, jer je važniji sadržaj nego forma, objasnio je odvjetnik Branko Šerić koji brani i suce koji su poštivali sadržaj, ali i suca koji se strogo poziva na formu.

“Da pravno neuka stranka koristi pravni lijek prema višem sudu i da žalbu nazove – molba, taj se pravni lijek i dalje mora smatrati žalbom. Profesionalci moraju slijediti slovo zakona”, jasan je Šerić.

U prijevodu, USKOK je pogriješio, a suci su dosad, u prijašnjim slučajevima, možda mislili da je USKOK pravno neuka stranka. Oni su se žalili i izvanraspravno vijeće bi, kako doznajemo, o tome moglo odlučivati već sutra. Zanimljivo je da je USKOK imao opciju samo ispraviti pogrešku, ali su se odlučili na put sa žalbom. Čekamo slijedeći potez.

Komentiraj