AFERA BALKANSKI ŠPIJUN: Osumnjičeni na ispitivanju u tužiteljstvu

Beograd,tužiteljstvoU Višem tužiteljstvu u Beogradu u tijeku je saslušanje osumnjičenog za špijunažu u korist Hrvatske, javljaju tamošnji mediji. Po završetku ispitivanja odlučit će se o daljnjem tijeku postupka u aferi nazvanoj ‘balkanski špijun‘.

Nakon uhićenja i 48-satnog pritvora osumnjičeni hrvatski špijun doveden je na saslušanje u beogradsko tužiteljstvo. Riječ je o umirovljenom oficiru vojske tzv. bivše Republike srpske krajine Čedi Čoloviću, s dvojnim hrvatskim i srbijanskim državljanstvom. Prema tamošnjem zakonu predviđena kazna je od tri do 15 godina zatvora.

No u slučaju teških posljedica špijunaže za nacionalnu sigurnost, ekonomsku ili vojnu, ona je najmanje 10 godina. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nema informacija da je uhićeni povezan s hrvatskim tajnim službama.

“Ako bi bila riječ o nekom povezanim s našim obavještajnim sustavom, onda se to iskomunicira prije svega preko diplomatskih i relevantnih službi, a ovo objavljivanje mi je u najbolju ruku vrlo neobično i nadam se da ćemo nakon završetka naše kampanje i izbora u Hrvatskoj sjesti za stol”, izjavila je predsjednica.
Oglasila se i bivša inoministrica Vesna Pusić ističe da ovim uhićenjem nisu pogoršani odnosi Hrvatske i Srbije.

“S ovim mislim da se nisu odnosi pogoršali, prije su vjerojatno bili na najnižoj razini od završetka rata i treba početi raditi nešto nakon kampanje, a ovo meni izgleda kao neka unutarnja igra, obračun unutar Srbije”, izjavila je Pusić, a prenosi Media servis.