ADVENT U ŽELJEZNIČKOM MUZEJU: Od vrtne željeznice do čari Orient-Expressa

željeznički muzej

Ručno izrađena vrtna željeznica jedna je od atrakcija u Hrvatskom željezničkom muzeju, koji se ove godine također priključio zagrebačkoj adventskoj priči.

Izvješće: Media servis

Vrtnom željeznicom možete se i provesti kroz muzej, a istu nam je predstavio Dražen Bijelić, iz udruge ljubitelja uskotračnih željeznica.

“Princip rada je identičan pravim željeznicama, samo se ovdje radi u umanjenom mjerilu. Sve je gotovo identično stvarnosti, ali umanjeno 6 do 8 puta, ovisno o izboru vlasnika modela”, kaže Bijelić. Osim vožnje minijaturnim vlakovima, posjetitelji muzeja mogu osjetiti čari legendarnog vlaka Orient-Expressa.

“U našem muzejskom poštanskom vagonu, priredili smo izložbu na temu Orient-Expressa, odnosno doživljaj nekog putnika koji je sišao s toga vlaka u Zagrebu u periodu između dva svjetska rata”, kazala je ravnateljica Muzeja Tamara Štefanac, navodeći kako su tijekom Adventa u muzeju organizirane brojne radionice za djecu svih uzrasta na temu željezničke baštine – primjerice ukrasi za bor sa željezničkim motivima.

U tijeku je i muzejska akcija.”Akcija se zove poklanjam dobre vibracije, što nam je neki moto ovog adventa. Radi se u tome da zapravo želimo uključiti posjetitelje u stvaranje muzejskih zbirki na način da nam poklone svoje iskorištene prijevozne željezničke karte koje ćemo mi onda uvrstiti u svoju zbirku. I također ih potičemo da na kartama napišu neku poruku, recimo misao neku, sjećanje ili doživljaj s putovanja i tako će njihovo sjećanje ostati sačuvano u muzeju”, rekla je Štefanac.

Posjetitelji koji tijekom Adventa dođu u Željeznički muzej, mogu se upoznati i sa pričama strojovođa, prometnika ili skretničara u mirovini. Ovaj vikend muzej organizira posebnu atrakciju – vožnju vrtnom željeznicom s parnom lokomotivom. Dobro je na ovakav način širiti turističku ponudu Grada Zagreba, istaknula je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić.

“Proširujemo turističku ponudu na zadovoljstvo grada Zagreba, građana i cijele Hrvatske i pokazujemo kako mi više u Zagrebu nemamo problem turističke sezone, nego imamo turističku godinu i grad Zagreb uistinu postaje lider na turističkom tržištu”, izjavila je Majić.

U tijeku su inače pregovori između grada i HŽ-a oko nove lokacije za Hrvatski željeznički muzej, budući da je postojeća lokacija premala i neadekvatna. “I na ovaj način pokazujemo kada zajedničkim snagama ukomponiramo našu ponudu da smo i uspješni. I sigurno kada dođe do konkretnih realizacija i razgovora o lokacijama, eventualnog izmještanja, o tome ćete biti informirani. Činjenica je da ovakav muzej ne može biti smješten u centru grada. Upoznati ste da su većina ovo ipak nekih tehničkih muzeja, ali na taj način omogućujemo i širenje adventa na lokacije cijelog Zagreba i tome će se sigurno stručnjaci iz tog područja dogovoriti i naći optimalna rješenja”, rekla je Majić.

Blagdanski program u muzeju traje do 7. siječnja, a u muzej možete svaki dan od 15 do 19 sati, osim na Božić. Ulaz u muzej je besplatan, a detaljan program možete pronaći na web stranici muzej.hzinfra.hr.

Komentiraj