MODERNIZACIJA: 256 milijuna kuna za nova vatrogasna vozila

Foto: Facebook
Ilustracija (Foto: Facebook)

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020, a čime će se osigurati modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi.

Izvor: Media servis

Božinović je istaknuo da će se zahvaljujući novim sredstvima pokrenuti proces modernizacije vatrogasnih vozila i nabave 94 vatrogasna vozila.

“Sporazum je težak više od 256 milijuna kuna. Najveći dio toga, 85 posto su bespovratna sredstva Europske unije, u iznosu 217 milijuna kuna, a 28 milijuna kuna je nacionalni doprinos, ono što se plaća iz držvnog proračuna”, rekao je Božinović.

“Iz ovog ugovora najplastičnije vidimo koja je to prednost članstva u Europskoj uniji. 2003. godine bila je jedna velika nabava vatrogasnih vozila, njih 210 i to je koštalo 86 milijuna eura. Tih 86 milijuna eura su plaćeni iz sredstava državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave. Danas, upravo zbog članstva u Europskoj uniji dostupni su nam fondovi iz kojih 85 posto cijelog tog posla, odnosno financija, možemo povući iz sredstava Europske unije”, istaknuo je Božinović.

“Ovo područje u sljedećoj proračunskoj perspektivi Europske unije će dobiti znatno više sredstava. Tu se otvaraju velike mogućnosti, ne samo za profesionalno vatrogastvo, nego i za dobrovoljno, na tome ćemo inzistirati i vrlo brzo ćemo krenuti u pregovore kako bismo na tim pozicijama dobili i ostvarili sredstva da možemo dobiti za preventivu i zaštitu i spašavanje”, rekao je Božinović.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!