VIKTOR ORBAN: Mi branimo svoje granice – Mađarska neće pristati na ucjene

viktor orban

U Strasbourgu se odvija plenarna sjednica Europskog parlamenta u čijem je središtu govor Viktora Orbana, prije sutrašnjeg glasovanja o tome hoće li se Mađarskoj oduzeti pravo glasa zbog antiimigrantske politike i kršenja vladavine prava.

Izvor: Media servis

Sjednicu Parlamenta otvorio je grčki premijer Aleksis Tsipras, koji je upozorio na jačanje ekstremne desnice.

Nakon što su Grčkoj posuđene milijarde eura, Tsipras tvrdi, bili smo dio krize, ali sada smo dio rješenja za Europu. Zbog porasta ksenofobije i rasizma, ističe, europarlamentarni izbori u svibnju sljedeće godine, za budućnost Europe iznimno su važni.

„Bit će to mnogo više od izbora, to će biti borba za principe, za vrijednosti. U toj borbi sve progresivne, demokratske i proeuropske snage moraju stati jedni uz druge i biti na istoj strani povijesti.“

Dok su iz grupacije europskih pučana uglavnom hvalili Tsiprasovu ulogu u reformiranju grčke ekonomije uz pomoć europskih milijardi, oštro su i Tsiprasa i pučane prozivali socijalisti. Njemački europarlamentarac, Udo Bulmann:

„U posljednjih osam godina u Grčkoj, koliko je obitelji izgubilo dom? To su vaše mjere štednje koje su nas dovele do toga! To je imalo nesaglediv utjecaj na grčki narod, na eurozonu i na cijelu Europu.“

Među državama koje Europu vode u desni ekstremizam, Uniji je posebno na meti Mađarska. Premijer Orban dobio je priliku za govornicom europarlamenta, odgovoriti kritičarima:

“Mi branimo svoje granice i sami ćemo odlučivati o tome s kime želimo živjeti. Podigli smo žicu, obranili smo Mađarsku, obranili smo Europu. Ovo je prvi slučaj u povijesti da jedna zajednica osuđuje obranu svojih granica. Osudili ste nas zato što smo odlučili da nećemo biti zemlja migracija. Kakvu god odluku da donesete, Mađarska neće pristati na ucjene.”

Na glasovanju u europarlamentu, prošla je i važna odluka za mlade u Uniji, pa tako i one u Hrvatskoj. Do 2020. odobreno je više od 375 milijuna eura za programe volontiranja. Zastupnici su glasovanjem podržali jasno razlikovanje između volonterskih aktivnosti i radnih mjesta, kako bi se osiguralo da niti jedna od organizacija što sudjeluje u programu ne iskorištava mlade ljude kao neplaćene volontere.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!