PREDSJEDNICA VLADI: Što je ovo nego izvanredno stanje? Nemamo više vremena!

kolinda grabar kitarović

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović od 17. do 19. travnja izmjestila je ured u Kninsko-šibensku županiju.

Izvješće: Media servis

Ovo je 15-to izmještanje ureda od početka njenog mandata. U svom je pozdravnom govoru prozvala Vladu i pozvala je na rješavanje gorućih problema poput iseljavanja, demografije i ovršnog zakona koji opterećuje brojne građane.

Predsjednica je posjet započela obilaskom zgrade Županije. U svom je pozdravnom govoru još jednom Vladu pozvala da se posveti rješavanju problema iseljavanja mladih. Podsjetila je da je Hrvatsku u posljednjih godinu dana napustilo 80 000 ljudi.

“Što je to onda ako nije izvanredno stanje koje traži izvanredne mjere? Parcijalne mjere poput povećanja kvota za uvoz radnika iz inozemstva neće riješiti problem. Nemamo više vremena!”, rekla je Grabar Kitarović.

Komentirala je i katastrofalno demografsko stanje.

“Nemamo vremena za nove apstrakne demografske strategije već nam treba konkretan akcijski plan sveobuhvatnih mjera za demografski oporavak posebice stvaranje uvjeta za povećanje plaća i to odmah”, poručila je predsjednica.

Podsjetila je i na više od 300.000 blokiranih građana.

“Krajnje je vrijeme da donesemo novi Ovršni zakon koji će izbalansirati interese vjerovnika i dužnika, a izbaciti iz ugovora sve one kojima odgovara status quo kako bi nastavili financijski iscrpljivati već ionako iscrpljene dužnike”, istaknula je predsjednica.

Poručila je i da Hrvatskoj treba aktivna regionalna politika te da država mora omogućiti više prihoda županijama, gradovima i općinama. Vladi je priznala uspjeh u rješavanju krize oko Agrokora. Trebalo je spasiti 40 tisuća radnih mjesta, a taj veliki trud Vlade treba priznati, poručila je predsjednica.