PREDSJEDNIČKE PLAĆE: Najviše u regiji zarađuje Pahor, a najmanje Vučić

kolinda, pahor, vujčić

Najveću mjesečnu plaću od kolega iz regije u državama nastalim raspadom Jugoslavije ima predsjednik Slovenije Borut Pahor, a najmanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U imovinskoj kartici koju je predao Izbornoj komisiji stoji kako mjesečno prima 3.322 eura. Više od 3.000 eura iznose plaće hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa navodi da Grabar-Kitarović ima neto plaću 3.276 eura, dok članovi Predsjedništva BiH u prosjeku zarađuju 3.091 euro.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874, odnosno 3.536 eura mjesečno, podaci su Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Srbije, barem prema javnim podacima, ima trostruko manju plaću od hrvatskih i bosansko-hercegovačkih susjeda. Vučić mjesečno prima 1.083 eura, što je najmanja predsjednička plaća u regiji.

Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, mjesečno zaradi neto 2.423 eura, a kosovski predsjednik Hašim Tači 2.873 eura. Manje od 2.000 eura mjesečno zarađuju predsjednici Makedonije Đorđe Ivanov (1.250) i Albanije Ilir Meta (1.425).

Kada pak predsjednička primanja usporedimo s prosječnom plaćom u regiji, apsolutni su rekorderi predsjednik Kosova i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Plaća Hašima Tačija gotovo je osam puta veća od prosječne, a tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine primaju sedam puta više od prosjeka u toj državi.

Predsjednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije primaju tri puta veću plaću od prosjeka u svojoj zemlji, dok predsjednik Srbije prima dvostruko više nego što iznosi prosječna plaća u Srbiji, piše Al Jazeera.