MEDVEDGRAD JOŠ LJEPŠI: Novac iz EU fondova za još dva super projekta

medvedgrad, park prirode medvednica, oltar domovineUz projekt izgradnje Centra za posjetitelje Medvedgrad, vrijedan oko 30 milijuna kuna, Javna ustanova “Park prirode Medvednica” dobila je još dva projekta iz europskih programa – Interreg i Horizon 2020.

Piše: Branimir Fagač

Zajedno s Talijanima dobiven je projekt CEETO, o održivom turizmu. U njega je uključeno još osam zemalja, a vodeći partner u Hrvatskoj je Svjetska organizacija za zaštitu prirode, “WWF Adria”.

“Pilot područje bit će ‘Park prirode Medvednica’, a vrijednost ovog, u Europi jedinstvenog, projekta je oko 130.000 eura”, rekla je Snježana Malić-Limari, v.d. ravnateljice Javne ustanove “Park prirode Medvednica”.

Naime, svaka zemlja ima svoje pilot zaštićeno područje, u kojem će se provoditi monitoring utjecaja turizma na zaštićeno područje, odnosno na neki eko sustav. U “Parku” je odabrano da to bude skijalište.

“Naša je zadaća, dizajnirati i postaviti protokol o monitoriranju, prema kojem će se ravnati sve ostale zemlje iz CEETO projekta. Tiskat će se priručnik, održati konferencija potkraj 2018. godine, te još cijeli niz manjih aktivnosti”, ističe Malić-Limari, najavivši za sljedeću godinu još jedan projekt.

Najavila je i da iduće godine u “Parku prirode Medvednica” počinje provedba i trećeg projekta. Riječ je, naime, o europskom programu “Horizon 2020”, vrijednom oko 50.000 eura.

Nositelj projekta je “Finski šumarski institut”, a uključena je većina zemalja EU. Kroz tri godine istražit će se dobrobit šuma za stanovništvo, ali i nekoliko njenih funkcija – klimatska, zdravstvena i rekreativno-športska.

“Nakon istraživanja dobiveni rezultati će se integrirati u planske dokumente glavnih dionika – Plan upravljanja ‘Parka prirode Medvednica’, te u šumsko-gospodarske osnove”, rekla je Malić-Limari.

medvedgrad, oltar domovine, park prirode medvednica

U “Parku prirode Medvednica” očekuju dobivanje i četvrtog projekta, kojim bi se nadogradio projekt Medvedgrad (izgradnja centra za posjetitelje), o kojem smo nedavno izvještavali.

Malić-Limari najavila je mogućnost dobivanja i četvrtog velikog projekta na Medvednici, no u “Parku” nema euforije, već kažu kako će se o svemu više znati na proljeće.

Riječ je o “Interregovom” projektu, a tematika je kulturna baština. Vodeći je partner u Hrvatskoj “Institut za razvoj i međunarodne odnose”. “Park” je pridruženi partner.

Nositelj projekta, vrijednog oko 120.000 eura, je Sveučilište u Mariboru, a tematika je kulturna baština. Njime bi se “nadograđivao’” projekt Medvedgrad. Kreirala bi se i postavila nova manifestacija – “Crna kraljica”.

Nadalje, zbog frekventnosti posjećivanja, planira se urediti i nekoliko odmorišta u okolici Medvedgrada, a postavile bi se i poučne ploče, te signalizacijske oznake.

Pred završetkomje i projekt “Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama u Parku prirode Medvednica” kojeg je nositelj Institut za razvoj i međunarodne odnose.

Nacionalni park Risnjak i Park prirode Medvednica, dva zaštićena područja, bili su pilot područja za izradu planova.

Odabrani su zbog devastacije vremenskim nepogodama – Medvednica 2014. godine s olujama, a Risnjak ledolomom.

Zbog svih projekata koje je su dobili, u “Parku” su izuzetno optimistični, ne krijući zadovoljstvo vidljivim poboljšanjima u odnosu na dvije protekle godine.

“Kad zbrojite iznose dviju velikih investicija – projekt obnove Medvedgrada i Sljemensku žičaru – radi se o skoro 150 milijuna kuna. Takvog ulaganja već dugo nije bilo na području “Parka prirode Medvednica”, ističe Snježana Malić-Limari.

Zaista, oba projekta su dovoljno atraktivna za posjetitelje. Medvednica će, zasigurno, biti puno bogatija za hrvatske građane, ali i za strane turiste.

PISALI SMO:

VIDEO: VELIKA OBNOVA – Medvedgrad u novom ruhu novcem iz EU fondova – čitajte OVDJE.