OHRABRUJUĆI REZULTATI: Većina Hrvata ne mrzi i nikog se ne boji

zatvor, žica, izbjeglice, migranti, azilanti

Centar za mirovne studije objavio je istraživanje diskriminacijskim i ksenofobnim stavovima u Republici Hrvatskoj.

Piše: Ante Ljubičić (Media servis)

Više od polovine građana u Hrvatskoj smatra da bi zemlja trebala biti otvorena za izbjeglice, a dvije trećine građana protive se žici na granicama.

Sara Lalić iz CMS-a: “Tu smo skloni vjerovati da je čaša polupana tj. da većina građana nikoga ne mrzi i nikoga se ne boji. Političke elite tu bi poruku trebale razumjeti i po njoj postupati”.

Ipak, od 11 skupina prema kojima su građani iskazivali diskrimatorne stavove na prvom mjestu su tražitelji azila. U istraživanju iz 2013. na vrhu su bili Romi. Tada je 40 posto ispitanika izrazilo negativne stavove prema Romima, a danas su na 25 posto. Od ispitanika su se mogli čuti i stavovi da su izbjeglice trebale ići u zemlju bližu svom kulturnom krugu ili da su se mladi Sirijci trebali ostati boriti u svojoj zemlji.

“Čak se pojavljuju stavovi koji bi mogli biti rezultat teorija zavjere i tendencioznih izvještavanja o terorističkim napadima. Sedamdeset posto ispitanih smatra da se među izbjeglicama skriva značajan broj terorista”, kaže Lalić.

Lalić ističe nužnost uvođenja građanskog odgoja, kampanja na lokalnoj razini te rada s medijima.

“Nadamo se da će se provesti neke mjere i da će biti političke volje te da ćemo u nekom idućem istraživanju moći ustvrditi kako pozitivnih pomaka ima i da su veliki”, zaključuje Lalić.

Istraživanje je komentirao i premijer Plenković.

“Izbjeglice i svi koji su migrirali iz zemalja u kojima se dogodio rat i koji su bili u želji za pronalaženjem mogućnosti za život imaju prava kao i ostali građani. Hrvatska je zemlja koja razumije da je načelo solidarnosti najvažnije kršćansko načelo i s te strane je politika koju vodimo i zalozi koje smo dali na tragu dijeljenja zajedničke odgovornosti na razini Europske unije u mjeri u kojoj to Hrvatska po svojoj snazi i kapacitetu može prihvatiti”, poručio je premijer.