TRAKAVICA O RAVNATELJU SOA-E TRAJE: Bura sa svih strana – premijer i dalje šuti bez odluke

soa

I dalje se čeka odluka predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Afera je to koja od petka trese hrvatski javni prostor, a dodatno je začinjena današnjom naslovnicom Jutarnjeg lista o obavještajnom skandalu.

Demantij je pak stigao od same SOA-e, kako javlja Media servis.
Jutarnji list objavio je priču o curenju podataka za vrijeme pregovora djelatnika SOA-e i jedne talijanske kompanije o kupnji softvera za nadziranje internetske komunikacije građana. SOA je predstavnicima talijanske kompanije navodno otkrila previše podataka o svom radu, djelatnicima i financijama.

No ova priča nije od jučer već iz lipnja 2015. godine, a radi se o Wikileaks mailovima pa se oglasila i SOA i u nekoliko točaka demantirala navedene informacije. “Netočno je da su u korespondenciji otkrivene osjetljive informacije koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost, da se spominje ravnatelj u bilo kojem svojstvu kao i da SOA ima imenovanog zamjenika ravnatelja pa stoga nije ni moguće da se predstavnik posredničke tvrtke družio sa zamjenikom ravnatelja”, poručili su iz Sigurnosno-obavještajne agencije, a prenosi HRT.

U SOA-i umiruju građane kako se i dalje mogu pouzdati da profesionalno obavljaju svoje zadatke. Ipak, status quo po pitanju smjene ravnatelja Agencije ne ulijeva povjerenje, a da je trebalo pokrenuti istragu oko svega smatra članica Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija Sanja Sarnavka koja kaže da predsjednica ne može smjenjivati ljude prema vlastitoj procjeni.

“Pogotovo mi ne pije vodu priča o tome da je snimala ju SOA, a nije ju obavijestila. Ne znamo je li to točno, i zato je loše jer onda mi svi nagađamo i gradi se tisuću priča. Jedino je mjerodavno reći točno razloge što je Lozančić učinio, što je učinio taj predstojnik ureda vijeća i da onda možemo to razmotriti i vidjeti je li to točno”, rekla je Sarnavka.

Već nekoliko dana na potezu je premijer koji ne otkriva hoće li supotpisati Lozančićevo razrješenje. No moguće je da će nešto reći kroz sat vremena u Vladi nakon sastanka sa zamjenikom glavnog direktora za financijska pitanja u Europskoj komisiji.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!